Feliks Baumgartner je u 20.07 poleteo ka Zemlji sa visine od 39.068 metara. Već posle 14 sekundi probio zvučni zid. Nakon pet minuta leta bezbedno se spustio na zemlju.

Nedugo nakon što je probio zvučni zid, pri brzini od 1.000 kilometara na čas, Feliks je počeo da se nekontrolisano vrti, ali je posle par trenutaka uspeo da stabilizuje let i komandi doviknuo da je dobro. Usledio je aplauz oduševljenja i slobodni pad ka zemlji je nastavljen.

Iako je postojala mogućnost daljinskog otvaranja padobrana za time nije bilo potrebe, jer je Feliks posle četiri minuta i 20 sekundi leta padobran otvorio ručno i mirno se spustio na zemlju gde su ga dočekali lekari. Za intervencijom nije bilo potrebe jer se on osećao i više nego odlično.

Feliks je ovako ušao u istoriju kao jedini čovek koji je slobodnim padom probio zvučni zid i oborio sve dotadašnje rekorde svojih prethodnika koji su slično pokušali da urade početkom šezdesetih godina.

Glavni cilj Red Bull Stratos projekta je da prikupi važne podatke koji bi naučnicima pomogli da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama.

A evo i kako je tekao leteo do ivice svemira i nazad, koji je gledao ceo svet:
Oko 16:55 počelo je naduvavanje balona, najvećeg na svetu koji je korišten za početanje. Oko 17:30 Baumgartner je delovao mirno u kapsuli, kada je davao podatke vođi projekta Džou Kitindžeru, čiji rekord je srušio.

Istorijski momenat se desio u 17:31, kada je balon je poleteo, a samo dva minuta kasnije dostigao je visinu od 2.500 metara. Nakon osam minuta leta dostigao je osam kilometara. U 18:01 kapsula je bila na 11.200 metara, da bi pet minuta kasnije Baumgartner prešao "Zonu smrti" na visini od 13 kilometara.

U 18:36 kapsula je prešla i "Armstrongovu liniju" koja se nalazi na 19.200 metara nadmorske visine. Na ovoj granici gasovi ne mogu da opstanu u rastvorima u ljudskom telu i, ukoliko bi došlo do kvara na sistemu za pritisak u kabini i odelu, ispario bi kiseonik i CO2 iz krvi sa fatalnim posledicama po pilota, po kapsulu i misiju.
U 19:23 Baumgartner je prešao tačku od 31.333 metara nadmorske visine sa koje je Džo Kitindžer skočio 1960. godine.

U 19:34 opet je oborio još jedan rekord - prošao je i tačku od 31.333 metra do koje su 1961. godine došli Malkom Ros i Viktor Prater, a tačno devet minuta kasnije donesena je odluka da Baumgartner skoči.

U 20.07 minuta po našem vrememnu Feliks je konačno skočio i upisao se u istoriju ljudske civilizacije kao jedini kojem je to pošlo za rukom.Feliksov istorijski skok prenoslo je 40 televizija širom sveta, stotine Internet portala, a na YouTube portalu ga je gledalo skoro deset miliona ljudi iz celog sveta.

Ovu istorijsku misiju snimile su i kamere televizija "BBC" i "National Geographic" koje će za oko mesec dana prikazati dokumentarac o putovanju i skoku čoveka sa ivice svemira.

Felikse, bravo!

(Mondo)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар