Film "Šešir profesora Koste Vujića" u režiji Zdravka Šotre istorijski je vremeplov u devetnasti vek, kada je Srbija doživela svoju intelektualnu eksploziju. Film na komičan način portretiše srednjoškolce koji su postali najveća imena naše istorije i svetske nauke i umetnosti.

Film je snimljen prema istoimenom romanu Milovana Vitezovića koji je i školska lektira, a premijerno će biti prikazan u sredu, 1. februara u Centru "Sava". Na repertoaru bisokopa je dan kasnije i cela glumačka ekipa, kao i svi oni koji su bili iza kamere kažu da od rekacija publike imaju tremu.

Ideja za film se "krčakala" skoro 15 godina, a prva verzija sa Pavlom Vujisićem u glavnoj ulozi, po Šotrinom mišljenju je bila prekratka, pa ga je u novom ostvarenju snimanom prošle godine zamenio legendarni Aleksandar Berček. Sada su umesto profesoru više prostora dali njegovim učenicima koji su obeležili našu istoriju.

"Još od 'Lajanja na zvezde' mi čekamo da ovaj film uradimo. Koliko smo mogli i znali mi smo napravili i na publici je da nam sudi da li smo to dobro uradili. Većini glumaca ovo je prva uloga što je čest slučaj u mojim filmovima. Volim mlade i talentovane ljude i mislim da im treba odmah pružiti šansu da se pokažu i dokažu", rekao je Šotra posle novinarske projekcije filma.

Aleksandar Berček kaže da je možda i bolje što se film desio sada i što je akcenat upravo na đacima, odnosno svim onim generacijama koje su stasale od 1850. pa do 1880. godine, a među njima su bili i Živojin Mišić, Stevan Mokranjac, Jovan Skerlić, Nikola Tesla, Jovan Cvijić...

"Svi oni su zajedno živeli i zajedno stvarali, a ovi mladi glumci koji samo što su kročili u glumu su pokazali da Srbiji ni danas ne nedostaje mladih i perspektivnih ljudi. Mislim da će film imati veliki uspeh upravo zbog ovih mladih glumaca kojima je Šotra dao šansu. Gurnuo ih je u vatru a oni su se u njoj odlično snašli", pohvalio je velikan našeg glumišta mlade kolege koje su za njega imali samo reči hvale.

Jedan od glumaca na koje domaća kinematogreafija i te kako računa je zvezda filma "Montevideo" Miloš Biković, koji nije krio oduševljenje što je radio sa Šotrom i Berčekom.

"Ovo je odlično iskustvo jer nam je reditelj dao slobodu da sami biramo uloge. Podelio je tekstove i rekao da svako uzme onaj koji mu najviše odgovara, što je i najbolje jer jedino glumac može da oseti ulogu. Pre snimanja smo imali i probe, što se retko dešava pre snimanja filma", kaže Biković.

Miloš, koji igra Miku Alasa, kaže da film donosi priče o velikim ljudima u našoj istoriji koji su doprineli razvoju kulture i nauke, a o kojima se malo zna ili nedovoljno govori u današnje vreme.

"Nije mi ovo bio veći izazov od onog da trebam dočarati najboljeg srpskog fudbalera, lekara ili prosečnog radnika. Svaka uloga je izazov sama po sebi i zahteva i zaslužuje određene pripreme i proučavanje. Mika Alas je bio svestrana ličnost. Postoje mnogi zanimljivi podaci o njemu kao na primer da je bio začetnik kibernetike, radio kao predavač u Francuskoj i Srbiji, dešifrovao vojne kodove, svirao violinu, bio zaljubljenik u ribolov", rekao je Miloš za MONDO.

Ipak, Miloš nije naučio da svira violinu, ali jeste da pravilno drži gudalo i instrument.

"Da sam učio da sviram, desilo bi se sa mnom kao sa Vojinom Ćetkovićem koji je pre 15 godina trebalo da bude učenik, a sada je igrao nemilosrdnog direktora."

Ćetkoviću ovo nije smetalo i kaže da je divno bilo videti mlade kolege, koje su tek na početku velikih karijera kako u pozorištu tako i na filmu, kao i on kada je trebalo da da igra jednog od učenika.

Jedna od dve dame koje se pojavljuju u filmu o neverovatnoj generaciji i najliberalnijem profesoru ikada je i mlada Tamara Aleksić, koja samo što je bila položila prijemni za Akademiju kada je prošla i na kastingu kod Šotre.

"Ovo je bilo neverovatno iskustvo. Hvala svima koji su molili kod profesora da me pusti da igram i ekipi koja je imala strpljenja za mene. Trebalo mi je vremena da prestanem da se izvinjavam posle svake greške i da u potpunosti uđem u lik."

Da je u tome uspela potvrdio je i Šotra, koji kaže da ne treba da brinemo bar kada je sedma umetnost u pitanju jer je ovaj film predstavio njih čak dvanaestoro.

Jedan od njih je i mladi i perspektivni Andrija Daničić koji igra Jašu Prodanovića skoro kao što je to nekad uradio i legendarni Josif Tatić."Shvatio sam ulogu kao glumački zadatak, ali je malo veća odgovornost jer je u pitanju istorijska ličnost a tu su i gospodin Berček i cela ekipa starijih glumaca sa kojima smo radili. A i ulogu Jaše Prodanovića ranije je igrao Josif Tatić, pa je i tu neka vrsta odgovornosti. Nisam težio da budem sličan, ni da bude bolje već da na moj način interpretiram lik", kaže Andrija čije ime ćemo od sada sigurno videti u mnogim filmovima.

Pa izvolite u bioskop i pogledajte ostvarenje koje samo u istorijskom kontekstu i našem prepoznatljivom humoru podseća na "Lajanje na zvezde", a Berček se nada će svi posle gledanja pomisliti: "Pa ja sam još uvek romatičan..."

(MONDO)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар