Srbija je poznata po rakijama koje se peku od najrazličitijeg voća, a jedan Sremac napravio je bananovaču, rakiju od banana. Svojim "izumom" već je postao poznat u Vojvodini.

Sremsko selo Buđanovci do sada je bilo poznato po čuvenom padu aviona F117 tokom bombardovanja '99. godine. Međutim, u poslednje vreme, rakija Zlatka Sremčevića preuzima slavu "nevidljivog". U ataru Buđanovaca nema plantaže banana, ali ima rakije od ovog južnog voća.

"Po našem nekom ukusu, dobra je. Svi ljudi koji su je pili kažu da je ekstra. Ima egzotičan ukus i miris, koji je nama bio nepoznat dotad. Nije kao kruška, ali je ekstra rakija", kaže zemljoradnik Zlatko Sremčević.

Do bananovače je Zlatko Sremčević došao sasvim slučajno - na kvantašu je kupio jeftine prezrele banane i setio se da je nekada čuo za takvu rakiju. Inače, svake godine peče rakiju od krušaka i šljiva, pa je, kako kaže, morao da proba i sa bananama. Ispostavilo se da je recept jednostavan.

Kako kažu stručnjaci, za savršenu bananovaču potrebno je prvo oljuštiti banane, potom ih 10 do 12 dana držati u buretu, a onda ih ispeći u kazanu kao i svaku drugu rakiju.

Iako jedan od najstarijih stručnjaka u selu,Ljubiša Bradić priznaje da nikada nije čuo da se rakija može dobiti i od banane, ali je sa zadovoljstvom učestvovao u njenom stvaranju. Međutim, sada tvrdi da, posle drugog pečenja, bananovača može i na takmičenje.

"Niko nije kazao da ga boli glava ili da nije dobra i šta ti ja znam... Ima jak miris, onako baš ubojit posle prvog pečenja, ali kada se ispeče kao prepečenica, to je onda melem", rekao je kazandžija Ljubiša Bradarić

Ova rakija je u selu i okolini već poznata kao majmunovača. Iako je ispečeno oko 300 litara, za sada nije na prodaju. Njen idejni tvorac kaže da je ima dovoljno za prijatelje i sve Buđanovčane koji svrate makar da je probaju. U gostoprimstvo porodice Sremčević, ali i u jačinu majmunovače od 21 grad, uverila se i naša ekipa na terenu.Izvor: B92

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар