Medjunarodni praznik rada i ove godine će u Srbiji biti proslavljen neradno, a Beogradjanima koji požele da provedu Prvi maj u prirodi, uz roštiljanje i druženje sa prijateljima, na raspolaganju su popularna gradska izletišta.

Prvomajski praznici pogodni su i za putovanja, posete evropskim metropolama, za koje je potrebno izdvojiti više novca, ali i atraktivnim turističkim centrima u Srbiji, gde su cene znatno povoljnije.

Tradicionalni prvomajski uranak, koji neretko počinje 30. aprila uveče i traje nekoliko dana, sa nezaobilaznim okretanjem vola na ražnju većina Beogradjana provešće na Avali, Košutnjaku, Kosmaju, Bojčinskoj i Zvezdarskoj šumi, Topčideru ili Adi Ciganliji.

Za dobar provod za Prvi maj na gradskim izletištima nije potrebno puno novca, do njih se uglavnom stiže gradskim prevozom, a posetiocima su na raspolaganju i brojni ugostiteljski objekti gde mogu naći osveženje, ručak ili prenoćište.

Medju najposećenijima za Prvi maj, poslednjih nekoliko godina je Avala, koja je od centra grada udeljana 18 kilometara, a do koje se stiže autobusom 402.

Izletišta najbliža gradu, Ada Ciganlija i Zvezdarska šuma, pogodna su za Beogradjane koji u nemaju dovoljno slobodnog vremena, dok oni koji se odluče da za odmor iskoriste i drugi dan praznika, smeštaj mogu potražiti u ekskluzivnom hotelu "Babe" na Kosmaju.

Miris roštilja za Prvi maj godinama se širi i sa Košutnjaka, Markovačkog jezera u Mladenovcu i Topčidera, gde bez posebne organizacije ljudi dolaze na zabavu uz praseće i jagnjeće pečenje.

Prvomajski uranak tradicionalno se obeležava i u Obrenovcu, u izletničkoj šumi Zabran, koja se nalazi pored reke, pa će posetioci mogu nadmetati u ribolovu i uživati u ribljoj čorbi.

U Besnom foku, sedam kilometara od Padinske skele Praznik rada se obeležava uz vola na ražnju, a Bojčinska šuma, koja se nalazi na teritoriji opštine Surčin, dvadestek kilometara od centra grada, u ponudi ima i vožnju fijakerom, koja izlet može učiniti zanimljivijim.

Najavljeno lepo vreme i nekoliko neradnih dana “idu na ruku” hotelijerima u planinskim centrima, ali i na Paliću, koji očekuju veliki broj gostiju.

Na Kopaoniku će cene biti niže od 30 do 50 odsto u odnosu na minulu zimsku sezonu, a u zavisnosti od tipa hotela, odnosno odmarališta cene polupansiona u od prvog maja kreću se od 1.500 do 2.755 dinara.

Za praznik na Zlatiboru očekuju oko 20.000 gostiju, a cene smeštaja za Prvi maj su raznolike i kreću se od 1.900 do 8.000 dinara.

Kapaciteti hotela "Omorika" na Tari, u vreme prvomajskih praznika, su rasprodati, a posetioci, ukoliko ne nadju prenoćište u ostalim hotelima, mogu se odlučiti i za privatan smeštaj, gde se cene kreću od šest evra za ležaj do 30 za četvorokrevetni apartman.

Javno preduzeće “Palić Ludaš“, domaćin i organizator trodnevnog zabavno-rekreativnog programa, pod sloganom “Svi putevi vode na Palić“, pripremilo je, za posetioce, bogat kulturno-umetnički i zabavni program.

Za trodnevni smeštaj u hotelima “Park“ i “Jezero“ na bazi dva noćenja sa doručkom treba izdvojiti 6.320 dinara po osobi, dok je u privatnim kućama noćenje od 700 dinara po osobi do 5.000 za apartman u najekskluzivnijim vilama.

Prvi maj je dobar izgovor da posetite neku od evropskih metropola koje su deo ponude većine turističkih agencija u Beogradu, u kojima kažu da se aranžmani dobro prodaju, ali da slobodnih mesta još uvek ima.

Turisti su najviše zaineresovani za Budimpeštu i Prag, kao i Ohrid, gde za dva noćenja i prevoz treba izdvojiti 99 evra.

Cene atrakvtivnijih destinacija kao što su Istanbul, severna Italija, Barselona, Rim i Pariz kreću se do 835 evra, koliko košta petodnevni aranžman sa avionskim prevozom za glavni grad Francuske.

Prvi maj, čiji su koreni u američkom kapitalističkom društvu, kada je na ovaj datum 1886. godine više stotina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice da bi zahtevalo opšte prihvatanje osmočasovnog radnog dana, u 20. veku je uspostaviljen kao Medjunarodni praznika rada.
(Srbijanet)

Odlična zarada

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар