Na Sajmu knjiga predstavljena „Totalna rasprodaja" glumice koja kaže da živimo u svetu u kome se, nažalost, sve može zameniti za novac

Jedan od najtraženijih naslova ovogodišnjeg sajma knjiga je „Totalna rasprodaja", zbirka autorskih tekstova koje je čuvena glumica Mira Furlan pisala za hrvatski časopis „Feral tribjun". Mira, koja je već duže vreme na „privremenom radu" u SAD, doputovala je u Srbiju da bi promovisala knjigu u izdanju Samizdata B92.
Glumica je rekla da je duboko pogađa što pri svakom dolasku u zemlje bivše Jugoslavije uvek mora da iznova objašnjava svoju društvenu i političku poziciju.

Mira pogodila suštinu
- „Totalna rasprodaja" je naslov jednog od tekstova u knjižici po kojoj je ona, eto, dobila naslov, što je bila ideja urednice Lidije Kusovac, s kojom sam zaista uživala dok smo sarađivale na pripremi ovog malog projekta. Pisala sam u tom tekstu o svojoj frustraciji vlastitom pozicijom pri povratku u domovinu, gde se svaka moja reč i postupak meri, procenjuje i analizira bez kraja i konca. Naslov je, slažem se, pogodio negde suštinu sveta u kojem živimo, a to je svet u kojem je sve, ali baš sve, na prodaju. Čini se kao da stvari koje nisu na prodaju i ne postoje - navela je Mira Furlan.

Od inostranih gostiju juče je pažnju publike privukao dolazak u Beograd britanske autorke Aleksandre Poter, koja je već nekoliko godina omiljeni britanski pisac među srpskim čitateljkama. Ona je stekla popularnost „ljubićima", kao što su „Pazi šta želiš, možda ti se ostvari" i „Moj gospodin savršeni", a sada promoviše najnoviji „Nisi onaj koga želim". (Press)

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар