Izgubljeno blago ruskih careva možda je pronađeno na dnu Bajkalskog jezera! Posada mini podmornice „Mir 2“, koja poslednjih nedelju dana radi na izradi mape najdubljeg slatkovodnog jezera na svetu, primetila je sjajne metalne objekte na dubini od oko 400 metara.

Prema legendi, 1.600 tona zlata iz carske riznice Romanovih izgubljeno je kada je voz s blagom, pod vođstvom admirala Aleksandra Vasiljeviča Kolčaka, komandira beloarmejaca, izleteo iz šina i nestao u hladnom sibirskom jezeru. Prošle godine, na dnu Bajkalskog jezera otkriveni su ostaci voza i sanduka s municijom.
„Podmornica, koja je opremljena instrumentima za istraživanje velikih dubina, otkrila je metalne poluge koje izgledaju kao zlato“, izjavio je jedan neimenovani izvor.
Ruska agencija RIA novosti prenosi da je posada sa podmornice pokušala da izvuče jednu od poluga, ali u tome nije uspela zbog nestabilne površine na kojoj se ona nalazila. Ruski mediji su priču preneli pod naslovom „Izgubljeno zlato Beloarmejaca pronađeno na dnu Bajkala“.
Admiral Aleksandar Vasiljevič Kolčak, bio je heroj iz Prvog svetskog rata, koji je predvodio Beloarmejce protiv boljševika tokom Oktobarske revolucije 1917. On je zlato poneo sa sobom bežeći od boljševika ka Dalekom istoku. Uhapšen je i streljan u januaru 1920.
Posada podmornice planira drugo zaranjanje i novu misiju, kako bi se utvrdilo da li je blago zaista pronađeno.
„Moguće je da su istraživači pronašli tačnu lokaciju mesta gde se blago nalazi“, rekla je Baira Cjurenova, direktorka Fonda za zaštitu Bajkalskog jezera.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар