Mira Furlan: Americi nikad neću pripadati, a ni ovde nisam pripadala! Uvek sam se osećala kao autsajder

Legendarna glumica Mira Furlan, koja je ponovo veoma angažovana na eks-Ju prostorima, požalila se da veoma teško podnosi razdvojenost od supruga, reditelja Gorana Gajića, i sina Marka. Za ulogu Delen u TV hitu „Vavilon 5" tvrdi da joj je omogućila da opstane u Americi, u koju je emigrirala devedesetih godina, i poručuje da danas zapravo ne zna gde je njen dom - ovde ili „preko bare".


- Osećaj doma se relativizuje u našem emigrantskom slučaju jer kao da smo kod kuće i tamo i ovde, a nismo u stvari nigde u svom domu. To nije samo moj osećaj, već je to emigrantski kliše. Tamo nikada nećeš pripadati, a ovde više ne pripadaš. Osim ako ovde nikada nisi pripadao, što je moj slučaj. Zapravo, uvek sam se osećala kao autsajder. U toj poziciji uvek ima neke lične slobode, kada se osećaš da ne pripadaš negde - rekla je Mira za portal net.hr.

Posle skoro dve decenije, čuvena glumica kaže da joj veoma prija da ponovo radi na prostoru bivše Jugoslavije, naročito u filmu „Cirkus Kolumbija" sa kolegom Mikijem Manojlovićem.
- Miki i ja nismo sarađivali više od dve decenije. On je izuzetan glumac i čovek i bila sam veoma srećna zbog ponovnog susreta sa njim. Dobri glumci i dobre osobe i tebe dižu u neku drugu sferu. Kad radiš sa partnerima koji su nekako slabiji, onda si i ti slab. Glumiti na svom jeziku je potpuno druga kategorija slobode, brzine i spretnosti, koja se ne može postići na drugom jeziku. Ovde možeš da razgovaraš i šališ se sa kolegama i da sve prođe u nekom veselju, a ne pod tim užasnim pritiskom koji vlada u Americi. To može samo ovde i od neprocenjive je važnosti za mene kao ljudsko biće, ali i kao glumicu - rekla je Furlanova.
Porodica na prvom mestu
Iako joj je kontinuitet u dobijanju uloga veoma bitan, sve teže podnosi razdvojenost od supruga Gorana i sina Marka.

- Kada sam snimala film „Turneja", a moj suprug režirao TV seriju „Vratiće se rode", bila sam u porodičnoj poziciji koja je bila potpuno izluđujuća. Slično je bilo i dok sam snimala seriju „Izgubljeni" i stalno boravila na Havajima. Moja osnovna „funkcija" u životu je da budem mama svom detetu, kome sam potrebna. Čak sam odbila ponudu da igram Kleopatru u jednoj predstavi, ali čovek je spreman da žrtvuje mnoge stvari zarad porodice. To s godinama postaje lakše, jer glumačka ambicija malo splasne, a neke druge stvari postanu važnije - rekla je glumica.

U Ameriku sa četiri kofera
Mira kaže da je emigriranje u Ameriku početkom devedesetih bilo veoma stresno. Tvrdi da je opstala zahvaljujući ulozi u čuvenoj seriji „Vavilon 5".
- Uloga koju sam tada dobila imala je presudnu važnost za finansijsku stabilnost, koja nam je bila bitna kada smo došli u Ameriku sa četiri kofera. Ta uloga se pokazala kao veoma dobar posao, što tek sada vidim. Dobiti stalan posao u Americi je gotovo nemoguće i to se dešava malom broju ljudi. U Americi nema sigurnosti i stalno se počinje sa nulte pozicije. Ne važi to samo za nas koji smo došli sa strane, već i za sve druge glumce. Veoma je teško biti glumac u Americi. Tada sam ušla u novu porodicu, koja mi je bila potrebna jer sam iz svoje bila izbačena, a sa tom grupom glumaca i dalje se družim - rekla je Mira.
Glumica kaže da mladalački izgled duguje genetici i jogi.

- Uopšte ne mislim da sam uspela da održim mladalački izgled, ali to čujem od ljudi iz svog okruženja. Možda je tajna u tome što sam kasno dobila dete. Ima u svemu tome neka biologija koju ne razumem. Bavim se jogom skoro 30 godina, volim da plivam, pešačim i boravim u prirodi i ne jedem kobasice sa pasuljem (smeh) - rekla je glumica.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар