Уместо иза олтара, мађарски свештеник шири реч Божију на скејтборду

„Да ли се сећате оних чувених мајица на којима је писало: Вожња скејтборда није злочин? Судећи по једном мађарском свештенику, то не само да није злочин, већ није ни грех”, започиње познати музички МТВ канал своју причу о једном римокатоличком свештенику који је постао апсолутни хит на Интернету, након што је његова проповед пре извесног времена „осванула” на популарном вебсајту Јутјуб. Иако у његовој проповеди нема ничег новог што би могло да привуче пажњу католичких верника али и бројних знатижељника, свештеник је постао сензација због начина на који шири Божију реч – тачније, уместо иза олтара Золтан Лендваи се одлучио да веру проповеда уз помоћ скејтборда.

Како је известио британски дневник „Телеграф”, као главни глумац у видео-снимку „Смешни свештеник на скејтборду” појављује се Лендваи (45), римокатолички свештеник из Редича, малог мађарског града на граници са Словенијом. Обучен у класичну дугу црну мантију, он као прави професионалац управља скејтом и при том подучава (првенствено) младе католичкој вери. Медији се слажу да га управо такав начин проповеди издваја од осталог клера, а бројни познаваоци прилика кажу да би Лендваи могао да буде прави узор својим колегама по мантији, који већ дуже време муку муче с празним црквама и недостатком пастве.

„Много пута сам осетио да је управо то начин на који могу велики број особа да приближим Исусу”, истакао је Лендваи за агенцију Ројтерс и додао како је скејт научио да вози још као тинејџер, с непуних 14 година. Међутим, „тек када сам постао свештеник схватио сам да ова вештина може бити много ефикаснија од класичних проповеди и да може много више да ми помогне да младе привучем у цркву и да им покажем ’пут до Бога’”.

И очигледно то му је пошло за руком. Јер, како преносе јавна гласила, велики број углавном младих верника присуствовао је несвакидашњем догађају – Лендваи на скејту на једном паркиралишту проповеда и показује своје „знање” – који је снимљен и који је већ за неколико дана завршио на Интернету где га је погледало више од 200.000 људи из читавог света.

Инспирацију за ово прилично необичајено понашање, „шашави свештеник” је добио од, како каже, светог Ђованија Боска, италијанског свештеника и учитеља из 19. века који је читав свој живот посветио сиромашној деци и младима, а које је католичкој вери подучавао управо помоћу разних игара.

„Веома уживам у вожњи скејтбордом. Моја љубав према вожњи је само један од начина да се приближим људима, а затим да све њих приближим нашој вери”, објаснио је Лендваи.

У томе има много успеха, па Би-Би-Си истиче да је мађарском свештенику пошло за руком да, између осталих, „тројица тинејџера, који никада раније нису крочили у цркву, почну редовно да долазе и то након што им је Лендваи показао неколико трикова на скејту”.

Коначно, острвска гласила истичу да се Ватикан још није огласио поводом ове новотарије. Остаје нејасно да ли Света столица ћути зато што је незадовољна, па своје незадовољство не жели да дели с јавношћу, или им прија да, након дужег периода у којем се црква спомињала само по злу (случајеви педофилије који су пријављени широм света и оставке бројних бискупа и свештеника), медији почну да извештавају и о нечему што је свакако несвакидашње, али римокатоличку цркву представља у најбољем светлу.



Izvor: Politika

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар