Kuršumlija -- Na delu puta u selu Ivanje, u blizini Kuršumlije, otkriven je fenomen gde se otkočen ugašen automobil naizgled kreće uzbrdo umesto nizbrdo.

Kako priroda može da zbuni i iznenadi ljude pokazuje primer iz sela Ivanje na Radan planini.

U ovom selu, nedaleko od Đavolje varoši, na deonici puta od oko stotinu metara meštani tvrde da su otkrili postojanje gravitacione anomalije, pa tako kada ugasimo automobil i otkočimo ga, on se, umesto nizbrdo, kreće uzbrdo.

Zbunjeni meštani ne znaju o čemu se radi, pa ovaj fenomen povezuju sa Đavoljom varoši. Turističko preduzeće “Planinka” iz Kuršumlije i opština Bojnik će angažovati naučnike koji će ispitati ovaj fenomen.

Međutim, rezultati ispitivanja će možda neke razočarati, a neke umiriti jer je vrlo verovatno da će naučnici utvrditi da je zapravo sve u redu. Naime, primer "gravitacione anomalije" u blizini Kuršumlije nije usamljen, slični fenomeni postoje širom sveta i poznati su kao "magnetska brda" ili "gravitacijska brda".

Ali ni magnetno polje, ni gravitacija nisu razlog zbog koga otkočeni automobili naizgled idu uzbrdo. Kako objašnjavaju naučnici, radi se zapravo o optičkoj iluziji gde okolina stvara utisak da je blaga nizbrdica zapravo uzbrdica.

Opširnije o ovom fenomenu možete čitati na Vikipediji, gde se nalazi i lista primera u svetu sličnih onom u selu Ivanje.



Izvor: B92

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар