Društveni veb sajt za slanje kratkih poruka "Tviter" objavio je da je prešao granicu od 100 miliona korisnika. Istovremeno, kongresna biblioteka u Vašingtonu odlučila je da pohrani svaku poruku koja je ikada postavljena na "Tviteru".

Taj veb sajt planira da privuče i više korisnika narednih godina olakšavajući im pristup svojim uslugama posredstvom prenosivih uređaja, pre svega mobilnih telefona, prenela je agencija Rojters.

Izvršni direktor "Tvitera" Evan Vilijams saopštio je danas da je jedan od glavnih prioriteta njegove kompanije stvaranje prihoda, što predstavlja promenu poslovne orjentacije, jer je "Tviter" do sada bio usmeren na poboljšavanje kvaliteta korišćenja svojih usluga.

Pre dva dana, "Tviter" je predstavio svoj reklamni program "Sponzorisani tvitovi". Taj prvi pokušaj "Tvitera" da stvara prihode se smatra presudnom etapom za njegovo uvođenje na berzu.

Kongresna biblioteka u Vašingtonu odlučila je da pohrani svaku poruku koja je ikada postavljena na Tviteru.

Popularni sajt za društveno umrežavanje je od osnivanja 2006. godine zabeležio nekoliko milijardi "tvitova", a svakog dana se na njemu nađe 55 miliona novih poruka.

Među mikroblogovima koji će biti pohranjeni u digitalnoj arhivi naći će se i poruke američkog predsednika Baraka Obame na dan pobede na izborima, kao i prva poruka koju je na Tviteru postavio njegov koosnivač Džek Dorsi.

"Smatram da to pokazuje da je tvitovanje interesantan deo istorijske baštine", izjavio je za BBC Aleks Mekgilivrej, generalni savetnik Tvitera.
Korist za istoričare
Aleks Mekgilivrej smatra da će mnoštvo informacija s "Tvitera" biti od velike koristi, posebno za istoričare, koji će sa vremenskom distancom moći da vide kako su ljudi razmišljali povodom nekog događaja i kako su se njihovi stavovi tokom godina menjali.
"Ovaj projekat nije o nama već o našim korisnicima koji se služe našim servisom da bi zabeležili neke značajne događaje. Predsednik Obama je tvitovao odmah nakon što je izabran. To je velika stvar i to je nešto što je učinio", rekao je on.

Ova besplatna društvena mreža, često nazivana i Internetskim SMS-om zbog ograničenja dužine tekstualnih unosa, bila je u žiži pažnje tokom nekoliko krupnih događaja u svetu kao što su prošlogodišnji predsednički izbori u Iranu, bombaški napad u Bombaju, zemljotres na Haitiju i pad aviona u reku Hadson.
Izvor: "Blic.rs"

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар