Ako slušate Indie - rock muziku, nosite plastične naočare crnih okvira i šal u julu, oblačite retro odeću, onda ste možda hipster, a da to ni ne znate. MONDO je pokušao da vam objasni ko su hipsteri.

Poslednjih godina svetom se proširila hipsterska kultura, Srbija nije izuzetak, ali ko su hipsteri?

Hipsterizam je nastao još davnih četrdesetih godina dvadesetog veka. Hipsteri uglavnom imaju između 20 i 30 godina, oni odbacaju vladajuće mejnstrim trendove, nose retro odeću i kritikuju svet oko sebe. Posledično, sve to govori da se hipsteri u svom životu uglavnom bave muzikom, modom, dizajnom ili umetnošću.

Hipsteri se trude da se oblače originalno, ali unutar svoje grupe oni ipak izgledaju uniformisano. Nose majice sa sarkastičnim natpisima, uske farmerke, retro patike, naočare bez dioptrije ili čak neki put i bez stakala.

Elitizam karakteriše ovu subkulturnu grupu jer hipsteri često osuđuju sve one koji ne pripadaju njihovoj subkulturi.

Hipsterizam je sve rasprostranjeniji i u Srbiji, ipak ova subkulturna grupa ne nailazi na sveopšte odobravanje većine.

Iz mini ankete sprovede na društvenoj mreži Facebook može se zaključiti da hipsteri u Beogradu nisu najomiljeniji. “Pretenciozna grupa ljudi (ili pokret) koja, iz nekog razloga, veruje da je sve što je opštepopularno loše ili nezanimljivo. Insistira na opskurnim stvarima ma kakvog kvaliteta one bile.” Samo je jedan od navoda sa Facebooka.

Hipsterima nisu naklonjeni ni video klipovi koji kruže internetom, a koji ih na raznorazne načine ismevaju. Tako se u jednom videu na YouTubeu sarkastično navodi da “Niko ne nosi šal u julu… niko!”.



Ipak, i pored svih otpora ova subkulturna grupa postaje sve rasprostranjenija i polako postaje mejnstrim.



Da li ste vi hipster?

Nabavite uske farmerke, patike u stilu osamdesetih, kritikujte svet oko sebe, pustite Indie - rock muziku i spremni ste, vi ste hipster!

(Mondo/Dušan Hadži Nikolić)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар