Rukometna reprezentacija Srbije plasirala se po prvi put u istoriji evropskih prvenstava u finale, a do završne borbe za trofej “orlovi” su pred prepunim tribnama Beogradske arene stigli pobedivši sa 26:22 nekadašnje olimpijske i svetske šampione, Hrvate.

U meč sa jednim od najvećih sportskih rivala, naši rukometaši ušli su sa verom da mogu do čuda. Naša javnost je ušla sa strepnjom, posle nemilih scena na ulicama Novog Sada i Rume. A hrvatska? Sa nadom da u grotlu Arene čuveni “kauboji” neće klonuti pred razigranim “orlovima” i njihovim sjajnim golmanom Darkom Stanićem.

No, ono što niko nije mogao da očekuje, to je da Stanić posle silnih bravura u prethodnom delu šampionata - potpuno zakaže. Toliko, da je za 21 minut prvog poluvremena primio deset golova a imao samo jednu odbranu. Na sreću, po četiri pogotka bombardera Ilića i hitrog desnog krila Nikčevića, bili su uz novo dobro timsko izdanje dovoljni da se održava minimalan zaostatak, ponekad i da se povede, no selektor Vuković nije imao dilemu: Stanić je poslat na klupu. Privremeno.

Stanićeve bravure
Posle samo jedne jedine odbrane u prvom poluvremenu, Darko Stanić je sa 11 zaustavljenih šuteva rivala presudio hrvatskoj reprezentaciji u drugom delu meča.

Odmenio je Dragan Marjanac neprikosnovenog lidera, a iako su njegovi saigrači uspevali da uz dosta muke reše “3-2-1” i “5-1” odbrane suparnika, mreža naših rukometaša i dalje se tresla. Ne i za više od dva gola razlike za Hrvatsku, koja je na predah ponela samo pogodak prednosti i jednu novu strepnju: koji će se Stanić vratiti na gol, onaj maestralni, ili onaj koji im je 21 minut odgovarao.
Odgovor je stigao brzo. Vuković je od prvog minuta drugog dela meča stavio Stanića na gol, a on se odužio spuštanjem rampe. One čuvene, koja začara rivala, publiku povede u trans, a saigrače u juriš. I, upravo se na krilima tog ritma, odvijao let “orlova”. Pravo u finale.

Odbrana Stanića, pa kontranapad, pa gol. I onda ponovo. Odbrana, lucidan napad, neretko i dodavanje rivalu kroz noge, gol, pa nazad. Za tili čas su naši stigli do 25:20, činilo se da je tada sve gotovo, ali su Vukovićevi izabranici ipak za suparnika imali veoma ozbiljan tim. Odmorio se i njihov golman, Alilović, raspucali su se i njihovi golgeteri, pa je prednost “orlova” počela da pada kako se meč bližio kraju. Ipak, kada je bilo najnapetije, Ilić i Vujin su pogodili, Stanić je sprečio da nada rivala preraste u više od toga - Srbija je u finalu! I to protiv Danske, u nedelju.

Srbija - Hrvatska 26:22 (13:14)
Srbija: Marjanac, Šešum, Vujin 6 golova, Nikčević 4, Manojlović 1, Toskić 3, Stanić 12 odbrana, Ilić 8, Marković, Prodanović 1, Stojković, Beljanski, Vučković, Čutura, Stanković 3, Nenadić
Hrvatska: Balić 2, Duvnjak, Lacković 3, Kopljar 7, Vori 4, Gojun, Losert, Horvat 1, Vuković, Batinović, Bićanić, Buntić 1, Alilović 10 odbrana, Čupić 3, Musa, Ninčević 1

(Blic)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар