Švedski naučnici su zaključili da tradicionalne učionice, koje podrazumevaju redove klupa i stolica, ne podstiču kreativnost i saradnju kod dece. Zbog toga su odlučili ne samo da redizajniraju školski nameštaj, nego i da u potpunosti ukinu koncept učionice.

Brojni stručnjaci širom sveta do sada su predlagali redizajnirani nameštaj za učionice koji će probuditi najbolje u đacima i podstaći ih da budu kreativniji, ali sada je švedski školski sistem otišao i korak dalje.

Kompanija "Vitra", koja drži više od 30 škola u Švedskoj, predlaže da se učenje odvija u prostoriji nalik na kamp, a da se tradicionalna učionica potpuno elimiše.

Najnovija "Vitra" škola pod nazivom "Telefonplan" počela je sa radom u avgustu prošle godine u Stokholmu. Škola koju je projektovala arhitektonska kompanija "Rosan Boš" više liči na kreativan prostor kakav ćete naći u kompanijama poput "Gugla" ili "Piksara", nego na tradicionalne škole.

Đaci samostalno mogu da rade na svojim laptopovima, dok sede na maštovito osmišljenim ostrvima. Ukoliko treba da sarađuju sa svojim drugarima na određenim projektima, oni u tom slučaju koriste prostor nazvan "selo" u kome se nalaze male kuće za grupni rad, ili otvoren prostor koji može da primi više učenika.

Filozofija "učenje kroz igru" podstiče radoznalost i kreativnost

Jeni Jepesen, direktorka škole "Vitra Telefonplan", kaže da novi dizajn školskog nameštaja ima za cilj da podstakne kreativnost i radoznalost kod dece, kao i da im ponudi kako vreme za samostalni rad, tako i ono koje će koristiti za rad u kolektivu. Deca nisu klasično podeljena u razrede prema uzrastu, već su grupisana u različite grupe prema nivou znanja, što predstavlja prilično naprednu ideju.

Kampusi nalik na prirodu i neobičan nameštaj podržavaju filozofiju da "deca treba da uče kroz igru, na osnovu njihovih potreba, radoznalosti i sklonosti". Kako kažu u "Vitri", to ne važi samo za decu u Švedskoj, već i za onu širom sveta zbog čega bi ta filozofija trebalo da se primenjuje i u drugim zemljama.



(Blic)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар