Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu na Australijan openu, pošto je u najdužem finalu u istoriji prvog Gren slema sezone u Melburnu, savladao nakon velike borbe Španca Rafaela Nadala rezultatom 3:2 (5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5). 

Novak je izgubio prvi set sa 7:5, ali je u nastavku meča znatno podigao nivo igre i osvaja naredna dva seta. Ipak, Nadal dobija četvrti set u taj-brejk. U odlučujućem setu više snage je imao maestralni Đoković, i na kraju zasluženo stigao do petog Gren slema u karijeri, odnosno trećeg na Otvorenom prvenstvu Australije u tenisu.
Ovo je bio 30. jubilarni međusobni duel dva velika rivala, a Đoković sada ima jedan trijumf manje (16:14), nakon pobede u Melburnu. S druge strane, španski teniser je doživeo poraz u sedmom uzastopnom finalu protiv neverovatnog Srbina.

Đoković je osvojio prvi gem u meču, iako je Špancu prepustio dva poena, oba posle neiznuđenih grešaka. U naredna tri gema nije bilo brejka, Nadal je delovao sigurnije, osvojio je servis bez izgubljenog poena, a srpskog tenisera je dosta namučio u svakom poenu.

Posle pet odigranih gemova, drugi teniser sveta je poveo sa 3:2, zahvaljujući brejku. Novak je spasao prvu, ali ne i sledeću brejk loptu. Đoković je pokušao da već u narednom gemu vrati servis, bio na korak od ribrejka, ali nije iskoristio dve prilike.

Međutim, branilac titule u pravo vreme oduzima servis španskom teniseru u gemu koji je trajao gotovo deset minuta - 4:4. Usledila su dva gema u kojima su oba rivala dobijali svoje servise, a onda je Novak popustio u jedanaestom gemu, kada Nadal stiže do novog brejka, a potom i do seta - 7:5.

I drugi set Đoković je otvorio sigurnim servisom, a u narednom gemu ponovo je propustio dve brejk prilike. Ipak, srpski teniser dolazi do prednosti u četvrtom gemu, kada je iskoristio greške protivnika i nadoknadio, da bi nakon uspešnog servisa poveo sa 4:1.
Najbolji teniser sveta je bio na korak od seta, kada je servirao u devetom gemu servirao za izjednačenje. Imao je Novak dve set lopte, ali ih nije iskoristio, a nakon duple servis greške poklonio je brejk Špancu, koji se tako vratio u set - 5:4.
Ipak, i Nadal u narednom gemu podleže pritisku, uzvraća duplom servis greškom. Đoković stiže do seta rezultatom 6:4.


Novak je delovao sigurnije nakon dobijenog drugog seta, proradio mu je servis koji mu je doneo dodatno samopouzdanje, dok se Nadal dosta mučio da zadrži servis, što je srpski teniser iskoristio u četvrtom gemu za brejk.

Poveo je Đoković sa 3:1, a nedugo zatim je rutinski odservirao bez izgubljenog poena za prednost od 4:1, kao i u prethodnom delu igre. Do kraja seta, Španac je uspeo samo da osvoji još jedan gem, pošto je prvi reket sveta novim brejkom, nakon ubedljivih 6:2, preokrenuo rezultat u finalu.

Četvrti set je počeo Novakovim servisom, koji je odlično funkcionisao. Oba rivala su za razliku od prethodnih setova čuvali servise, a prvi je ozbiljno pripretio srpski teniser u osmom gemu, kada je imao tri vezane brejk prilike da praktišno reši finale, međutim Španac serijom fantastičnih poena osvojio gem i izjednačio na 4:4.
Meč je potom bio prekinut na desetak minuta zbog jake kiše, pa su organizatori turnira u Melburnu bili primorani da zatvore pokretni krov.

Đoković nastavlja sa ubedljivim servisima, a Nadal uzvraća iako je bio na dva poena od poraza - 5:5. U dva naredna gema nije bilo uzbuđenja, i set ušao u taj-brejk.
Imao je srpski teniser mini-brejk i vođstvo od 5:3, ali umesto da rutinski završi poen, Novak je iz forhenda poslao lopticu u mrežu. Usledila je serija španskog tenisera koja osvaja "dodatni" gem, a finale odlazi u peti set nakon više od četiri i po sata igre.

Odlučujući set doneo je veliku prihološku borbu dva teniska šampiona. Prvi do brejka je stigao Nadal, i to u šestom gemu, kada je poveo sa 4:2. Iako su mnogi u tom trenutku otpisali srpskog tenisera, on je uspeo da uzvrati brejkom i nakon sigurnog servisa izjednjači - 4:4. Novak je bio na korak od brejka u devetom gemu, međutim Španac nije dozvolio novi gubitak servisa.

(Trojka.rs)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар