Budući roditelji pre donošenja konačne odluke razmotre bar desetak imena, a ponekad mama i tata čekaju da beba dođe na svet tvrdeći da će znati koje je ime "pravo" kada je ugledaju. U istraživanju koje je sproveo portal Mondo nalaze se imena koja su dobijale bebe rođene 2011. godine u Beogradu.


Kada dođe vreme da se izabere ime za bebu, roditelji su često na mukama. Prosečan par pre donošenja konačne odluke razmotri bar desetak imena, a ponekad mama i tata čekaju da beba dođe na svet tvrdeći da će znati koje je ime "pravo" kada je ugledaju.

Prilikom izbora imena za bebu trebalo bi da uzmete u obzir i moguće nadimke, da dete ne bi dolazilo uplakano iz vrtića i škole, i da povedete računa da ime i prezime u kombinaciji zvuče dobro.

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku Grada Beograda za period od januara do decembra 2011. godine, u prestonici je rođeno 20.217 beba, 10.466 dečaka i 9.913 devojčica. Bebe rođene u decembru u matične knjige upisuju se u januaru, pa će brojevi biti malo veći.

Kada su dečaci u pitanju, roditelji su se prošle godine držali tradicionalnih imena. Najpopularnije ime za dečake je Luka, tako se od prošle godine zovu još 483 mala Beograđanina, a slede Lazar (384), Nikola (383), Vuk (378), Stefan (332), Aleksa, Filip, Andrej, Uroš, Marko...

U "ženskoj konkurenciji" prvo mesto već godinama drži Milica, a tako je bilo i 2011. Prošle godine 367 devojčica dobilo je to ime, a slede imena Dunja (356), Teodora (280), Sara (277), Nina (269), Ana, Nikolina, Lena, Sofija, Anđela...

Prema informacijama iz Zavoda, bilo je i roditelja koji su se odlučili za stara srpska imena, pa su se u 2011. u Beogradu rodili i Krsman, Dositej, Aksentije, Jevrosima, Pelagija i Petrija.

I prošle godine bilo je slučajeva da su roditelji deci davali za naše prostore neuobičajena imena, pa u glavnom gradu rastu i mali Sever, Timok, Tristan, Uran, Zmaj, Mak, i male Svila, Vidra, Hajdi, Madona, Princeza i Strela.

Neke bebe dobile su i dva imena. Možda roditelji nisu mogli da se odluče, pa su našli kompromisno rešenje, ili je neka devojčica dobila ime po baki Francuskinji ili maminoj omiljenoj glumici... Bilo kako bilo, prošle godine u Beogradu su se rodili i Mišel Matej, Leo Aleksandar, Miodrag Miloš, Marko David, Dušan Miloš, Zoe Jelisaveta Kolet Elena, Zara Nikolina, Lucia Marija, Helena Marija, Anđelika Katarina...

Ako neki od ovih klinaca jednog dana ne budu zadovoljni svojim imenom, ako budu smatrali da je suviše "obično" ili da im "ne stoji", i za to postoji rešenje: sa navršenih 15 godina ime se može promeniti bez ičije saglasnosti, a taksa za rešenje o promeni imena je 610 dinara, saznali smo u Opštini Stari grad.

(Mondo)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар