Sposobnost da verujemo ljudima, volimo i izrazimo ljubav, kao i da rešavamo konflikte razgovorom razvija se u najranijem detinjstvu.

Odnos koji kao dete imamo sa majkom, naročito tokom prvih 18 meseci, utiče na naše ponašanje u budućnosti i određuje način na koji ćemo kasnije doživljavati emotivne partnere. Sposobnost da verujemo ljudima, volimo i izrazimo ljubav, kao i da rešavamo konflikte razgovorom razvija se u najranijem detinjstvu.

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Minesoti pokazalo je da se osobe koje su kao deca imale stabilan odnos sa majkom, ispunjen razumevanjem i podrškom, kasnije uspešnije nose sa eventualnim teškoćama u vezama. Sa druge strane, osobe koje kao deca nisu imala dobar odnos sa roditeljima, kasnije su sklona zauzimanju agresivnog, "napadačkog" stava jer se osećaju ugroženo.

Iako se naši stavovi u ponašanje u vezama menjaju tokom godina, obrasci ponašanja naučeni u detinjstvu "isplivaju" svaki put kad se nađemo u stresnoj situaciji kao što je svađa sa partnerom na primer, piše "Dejli mejl".

U istraživanju sprovedenom u Americi učestvovalo je 75 osoba koje je tim naučnika "pratio" od rođenja do ranih tridesetih godina. Ispostavilo se da su ispitanici kroz život ponavljali emocionalne i društvene modele ponašanja koje su formirali u najranijem detinjstvu na osnovu odnosa sa roditeljima. Upitnici koje su periodično popunjavali bili su fokusirani pre svega na sposobnost rešavanja nesporazuma i konflikata sa drugim ljudima, a naročito emotivnim partnerima u kasnijim godinama.

"Odnos sa roditeljima, naročito odnos sa majkom u prvim godinama života je prva povezanost koju osećamo u životu. I upravo ta povezanost služi kao model za sve naše kasnije veze. Ako je odnos sa roditeljima bio dobar, ispunjen nežnošću i poverenjem, kasnije bolje funkcionišemo u emotivnim vezama", objasnio je dr Džefri Simpson sa Univerziteta u Minesoti.

(Mondo)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

1 коментара

  1. Анониман // 21 јануар, 2012  

    Slažem se.

Постави коментар