Srbiju će na Pesmi Evrovizije u Azerbejdžanu, maja 2012, predstavljati Željko Joksimović, naš pevač i kompozitor najvišeg ranga.


RTS, punopravni član Evropske radiodifuzne unije (EBU) ima ekskluzivno pravo izbora srpskog predstavnika.

Zbog štednje, promenjen je raniji način izbora naše pesme. Željko Joksimović pevaće u Azerbejdžanu sopstvenu kompoziciju koju ćemo prvi put čuti početkom sledeće godine u specijalnom televizijskom predstavljanju.

Joksimović je autor sa bogatim evrovizijskim iskustvom. Bio je višestruki kompozitor, izvođač, a na beogradskoj Evroviziji i domaćin-voditelj.

Biografija Željka Joksimovića

Željko Joksimović rođen je u Beogradu 1972. godine. Godine odrastanja i školovanja vezuju ga za Valjevo.

Diplomirao je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je sa samo pet godina. Već sa 12 pobeđuje na prestižnom muzičkom festivalu u Parizu, gde osvaja titulu Prva harmonika Evrope.

Sredinom devedesetih, niže uspehe na festivalu „Beogradsko proleće” kao kompozitor.

Uspeh na „Pjesmi Mediterana” u Budvi 1998. godine omogućio mu je učešće na dva međunarodna festivala u Belorusiji (Mogiljev i Vitjebsk) sa kojih se vraća sa Gran prijem.

Prekretnicom na polju solističkog rada smatra se 2000, kada izdaje svoj prvi album „Amajlija”.

Ipak, prelomnom u njegovoj karijeri smatra se 2004. godina i učešće na „Pesmi Evrovizije” sa pesmom Lane moje, kada je, kao predstavnik Srbije i Crne Gore, osvojio drugo mesto.

Već naredne godine, ponovo se pojavljuje na „Beoviziji”, nacionalnom izboru za predstavnika za „Pesmu Evrovizije”, sa pesmom Jutro, komponovanom za pevačicu Jelenu Tomašević.

Za „Evrosong” 2006. godine pravi muziku za pesmu Lejla, kojom je sarajevska grupa „Hari Mata Hari” reprezentovala Bosnu i Hercegovinu u Atini i osvojila treće mesto.

Željko se iz Atine vratio sa prestižnom nagradom “COMPOSERAWARD 2006″, za najboljeg kompozitora, koga biraju kolege koje su učestvovale.

Komponovao je i muziku za mnoge pozorišne predstave (Mandagra, Ljubinko i Desanka, Rob ljubavi, Pešice…), kao i za film Ivkova slava.

Godine 2008, imenovan je od strane RTS-a i EBU-a za domaćina „Evrosonga 2008″ u Beogradu, zajedno sa TV voditeljkom Jovanom Janković.

Izvor: Alo


ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар