Poznati reditelj i scenarista Goran Marković najavio je da će njegov novi film “Falsifikator”, čije je snimanje počelo 17. novembra, biti crna komedija.




“Danas je prvi dan, počelo je prilično mrino i rutinski”, izjavio je iskusni reditelj u studiju “Cepter” na Novom Beogradu.

On je dodao da filmska ekipa “ima dosta dobre uslove” i da će “probati da napravi nešto što bi moglo da bude dobro”.

Na pitanje o žanru odgovorio je da je “Falsifikator” zamišljen kao “neka vrsta crne komedije”.
“Suština priče je u tome da se prati lični pad jednog falsifikatora koji se poklapa sa padom jedne zemlje koja se zove Jugoslavija. Te dve linije se prepliću i to je ideja ovog filma”, obrazložio je Marković.

Tekst je nastao po njegovoj istoimenoj drami koja se sa uspehom igra u Beogradskom dramskom pozorištu, a saradnik na scenariju je Tihomir Stanić, tumač glavne uloge i u predstavi i na filmu.

Što se tiče planova za premijeru, Marković je izjavio da se to još ne zna.

“Mi sad snimamo prvi deo, pa pravimo pauzu do proleća. U martu ili aprilu ćemo snimati drugi deo. Ne verujem da će film biti završen pre jeseni naredne godine”, rekao je on.

Glavni junak priče je Anđelko, direktor osnovne škole u malom mestu u Bosanskoj Krajini koji vodi skroman i naoko skladan porodični život, cenjen je od sugrađana i voljen od prijatelja.

Anđelko, međutim, ima jednu krupnu manu. On godinama falsifikuje školske diplome, bez ikakve nadoknade, iz čistog čovekoljublja i naivnog uverenja da se radi o gestu dobročinstva kojim utire put nečijoj sreći i blagostanju. Međutim, najbolji prijatelj ga odaje policiji i on, na vreme upozoren, započinje ilegalni život.

Posle spektakularnog hapšenja završava u ozloglašenom zeničkom zatvoru. Društvo su mu ubice, okoreli kriminalci, politički zatvorenici i čuvari batinaši. Iz zatvora izlazi posle dve godine, potpuno izmenjen.

Filmska produkcija “Drina film” iz Beograda i “Balkan film” iz Kozarske Dubice realizuju ovaj projekta uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Glavne muške u filmu pored Tihomira Stanića igraju i Sergej Trifunović, Dragan Petrović Pele, Dražen Petrović i Momo Pićurić
Glavni glumac, saradnik na scenariju i producent Tihomir Stanić najavio je da će ova prva faza snimanja trajati do 9. decembra u Beogradu i Zrenjaninu.

“Drugu fazu planiramo za mart iduće godine, kada očekujemo i materijalnu podršku evropskog fonda Eurimaž, a snimaće se u selu kod Laktaša u Republici Srpskoj, kao i u Zenici i na više drugih lokacija u Bosni i Hercegovini”, rekao je Stanić na konferenciji za novinare u pauzi snimanja.

Marković je primetio da “Falsifikator” ima sličnu predistoriju kao njegova “Turneja”, koja se prvo pojavila kao pozorišna predstava, a zatim kao film.

On je podsetio da je dramu “Falsifikator” pisao po narudžbini Gete institua povodom 20 godina od pada Berlinskog zida.

“Jedini uslov bio je da da se priča tiče pada. Prvo što mi je palo na pamet jeste da je najznačajnji pad u mom životu bio pad moje zemlje. Locirao sam priču u 1968. godinu kada je, po mom mišljenju počeo raspad Jugoslavije”, rekao je Marković.

“Glavni lik je falsifikator diploma, ali to ne radi za novac nego iz altruizma, dok ne dopadne zatvora. Pad zemlje i čoveka odvijaju se paralelno”, najavio je autor.

Stalni Markovićev saradnik, kompozitor Zoran Simjanović istakao je razliku između pozorišne i filmske obrade teksta. “Ono što se u pozorištu samo priča, na filmu se dešava, a muzika će sve to da prati”, rekao je on dodajući da sprema dosta nove muzike za ovaj film.

Mladi glumac Dražen Pavlović (u ulozi ustaškog teroriste) rekao je da je prvi put na filmu i da mu je to vrlo zanimljivo, a i velika čast. Momo Pićurić je dodao da se raduje ovom projektu, Dragan Petrović je “priznao” da igra masovnog ubicu, a Sergej Trufunović je naglasio da je “u zatvoru greškom”.

Stanić je duhovito primetio da “sve zatvorenike, nevine i krive, ljude iz bratskih republika, neumorno bije gost iz Hrvatske” – glumac Goran Navojec, koji je izrazio zavalnost što mu je poverena uloga milicionera.

Glavnu žensku ulogu, Anđelkovu suprugu igra Branka Katić, koja će se krajem meseca pridružiti pretežno muškoj filmskoj ekipi. Učestvuju i Bogdan Diklić, Jernej Šugman, Emir Hadžihafizbegović, Nataša Marković, Janez Škof, Boris Komnenić i drugi.

Direktor fotografije je Dušan Joksimović, kostimograf Ljiljana Petrović.

Koproducenti su Radiotelevizija Republike Srpske, “Aatalanta” iz Slovenije i “3&4 Films” iz Francuske.

Izvor: B92


ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар