"Mrzim slobodno vreme i dokolicu. Nerad me podseća na smrt", kaže Rambo Amadeus, bivši "svetski megacar" koji se samoinicijativno odrekao te titule i dodelio sebi drugu, nižeg ranga: "svetski kilocar", a sve to samo da bi podsetio na zaboravljenu vrlinu - skromnost.

Radite muziku za film "Frau Einstain". Kako doživljavate Milevu Ajnštajn? "Nažalost, ništa ne znam o njoj, osim da je bila žena Alberta Ajnštajna, ali i dobar matematičar. Čekam da vidim izmontiran film i nadam se da ću nešto naučiti iz materijala koji budem video. Pristao sam na neviđeno da uradim muziku, jer film radi moj prijatelj Miloš Jovanović, koji mi je dao potpuno odrešene ruke.
I baš mi je zanimljivo da radim neku do sada nečuvenu muziku, ovako ću biti siguran da će je neko čuti."
U filmu "Mit o Sizifu", igrate viteza. U kojim situacijama u životu se ponašate kao vitez? "Samo u društvu vitezova se ponašam tako, u suprotnom bih izazivao podsmeh. Pokušao sam puno puta i po pravilu ispadao velika budala."
U tom filmu se borite protiv smrti. "Svi umetnici imaju izražen strah od prolaznosti, smrtnosti; taj strah ih tera da iza sebe ostavljaju neki trag svog postojanja."
O vašem poslednjem albumu jedan kritičar je napisao: "Ovo je udžbenik za otvorenu masažu kore velikog mozga i za spa kičmene moždine..." Slažete li se? "Muziku i tekstove radim uglavnom s tom namerom. Ponekad mi se omakne, pa ne ispadne tako."
Da li se menjate da biste se dopali drugima ili da biste se dopali sebi? "Čini mi se, zapravo, da što se više menjam, sve se manje dopadam drugima. Ali svakom čoveku vremenom postane jako važno da se napokon dopadne samom sebi. Ponekad ni najbliskiji saradnici i prijatelji to nisu u stanju da podnesu. Ono što mi je sada važno jeste uvažavanje, a ne dopadanje."
Na čemu još radite? "Trenutno radim milion stvari. Za koji dan, 15. novembra, imam promociju poslednjeg CD-a; malo se zezam oko toga, a već sam uveliko počeo da pripremam novi album. Već sam nagomilao 20 novih pesama, ideje dolaze brže nego što mogu da realizujem. Volontiram za Unicef i njihove humanitarne programe. Brinem o porodici i roditeljima, koji više nisu u cvetu mladosti. Intenzivno tražim novi prostor za svoj atelje koji bi morao da bude iznad zemlje, sa dnevnim svetlom. Groteskno je u pedesetoj biti andergraund."
Šta je bio povod da titulu "svetski megacar" zamenite sa "svetski kilocar"? "Povod je bio izlivanje nafte u meksičkom zalivu. Megalomanija pohlepa koje rezultiraju uništavanjem planete. Promena titule je metaforična poruka da je skromnost zaboravljana vrlina kojoj se treba vratiti."

Izvor: Blic

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар