Čuveni srpski glumac Petar Kralj preminuo je danas, 10. novembra, u Beogradu u 71. godini života.

Petar Kralj je rođen je u Zagrebu 1941. godine. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a gimnaziju je završio u Novom Sadu.

Bio je član Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine, kada je prešao u slobodne umetnike. Najviše pozorišnih uloga ostvario je je u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu, publika ga pamti po ulogama u više stotina nezaboravnih filmova i TV serija, kao i legendarnoj predstavi koj ga je pratila kroz skoro ceo glumački vek, "Živeo život Tola Manojlović", koju je na pozorišnim daskama igrao pune 43 godine.

Monodrama koja predstavlja priču o životu kamenoresca Tole Manojlovića, adaptirao je i režirao Petar M. Teslić, a prvi put je postavljena na scenu Ateljea 28. januara 1967. godine.

Petar Kralj je ovu priču o čoveku iz naroda, poreklom iz Nemenikuća iz predstave u predstavu fantastično igrao pred uvek prepunom salom, što joj je obezbedilo status istinskog pozorišnog fenomena i jedne od najdugovečnijih predstava u istoriji srpskog glumišta.

Lista uloga koju je odigrao u svoj karijeri je skoro beskrajna. Tumačio je likove iz svetske i domaće literature, među kojima su Hamlet (Hamlet), Maksim (Maksim Crnojević), Trepljov (Galeb), Kapetan Kaka (Buzdovan), Strindberg (Noć tribada), Astrov i Ujka Vanja (Ujka Vanja), Hadžislavković (Kosančićev venac 7), Henrik Henfgen (Mefisto), Lefevr (Madam San Žen), Ivan (Metastabilni Graal), Ðorđe (Sveti Georgije ubiva aždahu), David Štrbac (Jazavac pred sudom) i druge.

Igrao je u filmovima "Roj", "Hajka", "Poseban tretman", "Sok od šljiva", "O pokojniku sve najlepše", "Una", "Kako sam sistematski uništavan od idiota", "Dogodilo se na današnji dan", "Oktoberfest", "Boj na Kosovu", "Početni udarac", "Underground", "Tri letnja dana", "Mali svet", "Sinovci"...

Veliku popularnost stekao je igrajući u televizijskim serijama "Bolji život", "Zaboravljeni", "Srećni ljudi", "Kraj dinastije Obrenović", "Gore dole", "Porodično blago", "Stižu dolari", "Bela lađa" "Diplomci"....

Dobio je četiri nagrade za životno delo: Dobričin prsten, "Pavle Vuisić", "Zlatni ćuran" i nagradu Sterijino pozorje.

Prvu Sterijinu nagradu dobio je kao najbolji mladi glumac 1965, sledilo je nekoliko "Ćurana" za najbolje glumačko ostvarenje na Danima komedije u Jagodini, nekoliko "Zlatnih lovorovih venaca" na festivalu u Sarajevu.

Kralj je prvi laureat nagrade "Miloš Žutić", dobitnik je i nagrade Narodnog pozorišta "Raša Plaović", "Zoranovog brka", Oktobarske nagrade grada Beograda, "Jazavac u džaku" na TeatarFestu u Banjaluci i drugih.

Poslednja pozorišna premijera bila bila mu je uloga u predstavi "Matica" Ateljea 212 po tekstu Gorana Petrovića i u režiji Rahina Burhana, koja je izvođena na sceni Teatar u podrumu.

Kolege i prijatelji Petra Kralja ističu da je on bio i kralj scene i kralj ljubavi.

Dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević istakao je da je teško u bilo kojoj profesiji naći nekoga ko je omiljen kod svih kao što je to bio Petar Kralj. ,, To je bio čovek na koga se izlio rog izobilja sa mnoštvom darova, sa darom za život, da voli nesebično", izjavio je on dodajući da njegovu smrt doživljava kao lični gubitak jer su bili vezani i prijateljstvom i poslovnom saradnjom i zavičajnošću te da je iskreno ganut i tužan.

Bora Todorović podsetio je da su Petar Kralj i on zajedno počeli karijeru u Ateljeu 212. ,,Nikog nije mrzeo, svakog je voleo, bio je divan kolega, jedan i jedinstven čovek, veliki radnik i veliki umetnik", rekao je on i dodao da je Kraljeva smrt ,,ogroman gubitak za čitavo glumište".

Dramska umetnica Svetlana Bojković izjavila je da je veoma potrešena vešću koju je upravo čula i da ne zna šta da kaže. ,,Otišlo je 40 godina mog života na sceni i našeg druženja. Suviše je vruće da bih nešto pametno rekla", izgovorila je ona.

Datum komemoracije i sahrane Petra Kralja biće naknadno saopšteni.



Izvor: B92

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар