Međunarodna teniska federacija (ITF) je posredno optužena da je pod uticajem sponzora nameštala žreb na grend slem turnirima od 2008. godine, kako bi Rodžer Federer i Rafael Nadal lakše stizali do finala, koja bi tako bila komercijalno najisplativija.

Profesorka sportskog prava na univerzitetu u Talinu Katarina Pijetlović iznela je, uz određene ograde, sumnje na konferenciji "Igraj igru" u Kelnu u organizaciji Sportskog univerziteta u tom nemačkom gradu, skupu posvećenom pitanjima korupcije u sportu čiji je slogan "donosimo promene u srž sporta".

Ona je, bez direktnih optužbi, navela da je žreb na Australijan openu, Vimbldonu i US openu bio takav da Federer i Nadal u svom delu kostura dobiju rivale sa kojima se lakše snalaze.

"Korporacije znaju kako da prodaju svoje proizvode", rekla je Katarina Pijetlović u svom izlaganju pod nazivom "Čudan slučaj žrebanja na ITF grend slem turnirima 2008-2011".

Ona je istakla da je od 2008. godine na grend slem turnirima na tvrdoj podlozi i travi, koji više odgovaraju Federeru, u njegovoj polovini žreba uvek bio Novak Đoković, dok je na Nadala išao Endi Marej, koji protiv Španca ima negativan skor. I to bez obzira na pozicije sadašnje "velike četvorke" na ATP listi.

"Kako bi žreb bio uravnotežen, prvi igrač sveta se stavi na vrh kostura, a drugi igrač sveta na dno i tako se izbegne mogućnost da se sretnu pre finala. Treći i četvrti se potom žrebom ubacuju u jednu od dve polovine. Ipak, od 2008. godine na 12 od 12 grend slemova na tvrdoj podlozi i na travi Đoković je uvek upadao u Federerovu polovinu, a Marej u Nadalovu. Bez obzira na fluktuacije na ATP listi. Treba istaći da su šanse da Đoković igra protiv Federera ili Nadala 50:50, a da je ishod svaki put bio isti, što je statistički vrlo malo verovatno. Na taj način je omogućeno da dvojica najboljih igrača, igrača koje sponzoriše 'Najk' igraju finale. Finale koje najviše navijača i sponzora želi", navela je Katarina Pijetlović.

Na jednom od slajdova sa njenog izlaganja, navodi se da su šanse jedan prema milion da se u istom trenutku teniske istorije poklope dve "statistički neverovatne podudarnosti" i to kada se sponzori i organizatori nadaju finalima Federer-Nadal.

Dodaje se i da je ESPN objavio istraživanje u kome se tvrdi da je poslednjih deset godina nasumični deo žreba US opena, koji se određuje kompjuterski, bio nameštan kako bi najbolji igrači imali što lakši put ka finalnim mečevima.

"Dva najbolja igrača sveta su dobijala lakši žreb češće nego što je to statitički verovatno", navodi se u tom istraživanju.

Ipak, na kraju predavanja Katarina Pijetlović istakla je da su žrebanja javna i da ih obavlja profesionalni sportista, najčešće teniserka.

Profesorka Pijetlović je za "Blic" objasnila da nikada nije iskoristila reči "manipulacija" ili "nameštanje", već da je samo izložila činjenice i statističke podatke.

Izvor: Blic

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар