Još jedan Mesec borbe protiv raka dojki je u toku. Tema o kojoj niko ne voli da govori, a trebalo bi. Naravno, ne da voli, već da se govori. I počelo je pre samo nekoliko dana internet kampanjom "Moje dojke su OK" koju su inicirale blogerke Mirjana (tetka.rs) i Ivana Ćirković (organvlasti.com) sa ciljem podizanja svesti i isticanja koliko su važni redovni pregledi grudi kao mere prevencije raka dojki.

- Bavljenje ovim i sličnim temama je od suštinske važnosti; rak dojke kao i svi drugi oblici ove bolesti pogađaju sve, nezavisno od statusa, školske spreme, pa čak i godina. Žene treba motivisati na sve moguće načine da povedu više računa o svom telu i zdravlju i mi smo najpre na svojim portalima obrađivale ovu temu, nakon čega smo se dogovorile da uskladimo pisanja. Mirjana je otišla korak dalje, tražeći savet od blogera i internet strčnjaka, Miloja Sekulića i osmislili smo akciju "Moje dojke su OK" – priča Ivana Ćirković. Kampanja je zatim dobila i svoju stranicu na Facebook-u "Moje dojke su OK", mesto na kome će se nalaziti sva lična iskustva na ovu temu, kao i fotografije grudi autorki tekstova jer, kako nam je rekla Ivana, taj način je prisniji i prodorniji.


Ove dojke su OK

- Svojim primerom i iskustvima mi, ‘obične žene’, smo se otvorile prema istim takvim ženama: majkama, bakama, domaćicama, sekretaricama, prodavačicama, profesorkama, komercijalistkinjama i svim drugim ženama iz svakodnevnog života. Ovaj način je direktniji i prodorniji; lakše je saživeti se sa ličnim iskustvom nego sa medicinskim navođenjem činjenica – navodi ona.
- Iako me ova tema veoma pogađa želim da verujem da će se makar 5% devojaka/žena koje pročitaju tekst trgnuti i zakazati pregled. Sve vreme akcije ponavljam: ako smo spasile i samo jedan život - uspele smo – kaže Sandra za Trojku.
U okviru kampanje "Moje dojke su OK" sprovodi se i onlajn anketa koja je do sada pokazala da su žene u velikoj meri upoznate sa opasnostima, ali i mogućnostima izlečenja od raka dojke. Međutim, zabrinjavajući podatak je da svega 22 od 100 anketiranih dama redovno odlazi na preglede kod lekara i tek 40% žena redovno pregledaju svoje grudi.

Prevencija raka dojke iz muške perspektive
Ponekad muškarci mogu da odigraju važnu ulogu u prevenciji ovog, prevashodno, ženskog oboljenja.

Internet akcija je do sada imala veliki odziv; od više od 200 anketiranih dama, preko desetina objavljenih ličnih priča, pa do učešća blogerki iz Bosne i Hercegovine, a uskoro i iz Hrvatske i Makedonije. Planovi postoje i neki su već u realizaciji, poput podizanja sajta mojedojkesuok. na kojem će, za početak biti okupljeni svi dosadašnji i budući tekstovi posvećeni ovoj temi.
Kampanju možete pratiti i pridružiti joj se i na Twitteru, na haštagu #mojedojkesuOK, a blogove na temu "Moje dojke su OK" čitajte i u Blogosferi na našem sajtu.
Detaljno uputstvo o samopregledu dojki možete pogledati ovde.



Izvor: Trojka

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар