Policija razmišlja o zabranjivanju „Parade ponosa“, kao što je već učinila s drugim skupovima koji su takođe bili najavljivani za nedelju!

Naime, povećani bezbednosni rizici usled događaja koji su se desili poslednjih dana, kao i velika socijalna kriza, mogli bi da prelome u korist zabrane. Organizatori „Parade ponosa“, s druge strane, apsolutno ne razmatraju opciju i ne žele da odlože taj skup. Procene bezbednosti za ovu godinu govore da bi u slučaju održavanja „Prajda“ bezbednosni rizik bio uvećan i do 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Naime, zbog povećanog rizika postoji realna mogućnost da „Parada ponosa“ bude otkazana, a organizator će o tome biti pismeno obavešten najkasnije 12 sati pre termina za koji je zakazan početak skupa, odnosno u subotu uveče. Bezbednosni rizik je za poslednja dva do tri dana drastično uvećan, prvenstveno zbog dešavanja na Kosovu.
- Situacija na administrativnim prelazima, socijalne tenzije, ali i informacije koje dobijamo od kolega iz inostranstva, ukazuju na to da bi u nedelju moglo da dođe do velikih nemira na ulicama Beograda, demoliranja grada, pa i najozbiljnijeg ugrožavanja života učesnika, građana i policajaca. Prema našim bezbednosnim procenama, taj rizik je u odnosu na prošlogodišnju paradu povećan za 30 do 50 odsto. Pratimo razvoj događaja i u zavisnosti od situacije obavestićemo organizatore skupa najkasnije 12 sati pre održavanja da li će policija zabraniti taj događaj ili neće. U ovom trenutku, sve procene govore da nije pametno da „Parada ponosa“ bude održana - rekao je za „Alo!“ izvor iz vrha MUP-a Srbije. Goran Miletić iz organizacije „Parade ponosa“ kaže da oni od MUP-a do sada nisu dobili nikakvu informaciju tog tipa, ali da bez obzira na sve ne nameravaju da otkažu skup. Naime, na naše pitanje kako će reagovati ukoliko od policije dobiju preporuku da zbog bezbednosti odlože skup, on je rekao da tu opciju ne razmatraju.
- Nama te podatke do sada niko nije saopštio... Ali, što se nas tiče, otkazivanja „Prajda“ s naše strane neće biti - izričit je Miletić. Cvetković: Odluka policije Posle nekoliko poziva ministra policije Ivice Dačića da se vlada oglasi povodom održavanja „Prajda“, juče je prvi put o tome progovorio i premijer Mirko Cvetković, ali prebacujući odluku o svemu u ruke policije.
- To pitanje je za policiju i oni će imati svoj stav o tome. Stav Vlade Srbije kao celine jeste da nije sporno da Ustav mora da se poštuje i da podržavamo različitost. Drugo je pitanje da li će bezbednosna procena pokazati da li je rizično ili ne, pa će u skladu sa tim biti doneta odluka - rekao je Cvetković odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije. I gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pozvao je juče organizatore svih okupljanja zakazanih u dane vikenda da odustanu od tih skupova jer ona „komplikuju ionako složenu situaciju“.

Izvor: Alo

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

1 коментара

  1. Milankinho // 30 септембар, 2011  

    u nedelju je finale Evropskog prvenstva u odbojci tako da bi bilo korisno da se parada odloži jer će u gradu biti dosta stranaca

Постави коментар