Francuskinja Tajlen Lena-Rouz Blondu ima lice poput Brižit Bardo, dugu svetlosmeđu kosu i plave oči, pa nije ni čudo što su se njene fotografije našle u nekoliko časopisa. Čudno je to što Tajlen ima samo deset godina i što pozira u dekoltiranim haljinama i štiklama.

Dok njeni vršnjaci provode vreme u školi ili igrajući se napolju, Tajlen Lena-Rouz Blondu ide na kastinge i foto-sešne.

Kao jedan od najmlađih modela, ona se već sa deset godina pojavila na naslovnici časopisa “Vogue enfants” i na stranicama nekoliko drugih magazina.

Na nekim fotografijama smeđokosa devojčica izgleda koliko-toliko primereno svojim godinama, ali nedavno se u javnosti pojavilo nekoliko slika na kojima Tajlen umesto na dete liči na odraslu ženu - sa štiklama, dekolteima i svime što uz to ide.



I dok su modni urednici bili oduševljeni fotografijama, javnost osuđuje činjenicu da je modna industrija prerano uspela da je uzme pod svoje.

Potpuno su skandalozne fotografije devojčice koja mazi dva zeca, ležeći na posteljini sa leopard printom u zlatnoj haljini sa dekolteom koji doseže do struka.

Druga fotografija je prikazuje u još provokativnijem izdanju - ona stoji pred ogledalom i nanosi tamnocrveni ruž, dok na licu već ima jako rumenilo i maskaru. Ispod slike stoji natpis “Kako se šminkati sa trinaest godina”! Najveću kontroverzu je ipak izazvala fotografija koja prikazuje Tajlen kao poglavicu sa velikom perjanicom na glavi, a na kojoj ne nosi majicu i grudi su joj pokrivene samo velikom ogrlicom od perli! Andrej Pejić možda je šokirao svet svojim androgenim izgledom, ali je barem punoletan za razliku od Tajlen, te se stoga valja zapitati gde su granice modne industrije, koja evidentno iz godine u godinu forsira sve mlađe i mlađe modele.

Kulturološke razlike ili eksploatacija dece?
BLOG - Na internetu se mogu pročitati osuđujući komentari za ovakvo eksploatisanje dece, ali njeni obožavatelji tvrde da je reč o kulturnim razlikama. “Tajlen ponekad ne nosi majicu jer je Francuskinja, a u Francuskoj devojčice ne moraju da oblače majice ako nemaju grudi”, napisao je jedan posetilac bloga, dok je drugi dodao: “Evropski mentalitet je drugačiji od američkog. Ljudi bi trebalo malo da se smire.” Osim bloga, Tajlenin lik je zastupljen i na Jutjubu i Fejsbuku.

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар