Bez obzira što se u Srbiji ovih dana vodi rat protiv još neidentifikovane, ali i najnovije, takozvane „Bakarne mafije”, komšije Makedonci su se odlučili da naprave grandiozni spomenik Aleksandru Makedonskom, ali od bronze! Verovatno će ovo biti sledeći metal koji će biti moderno krasti, te se nadamo da će statua biti dobro obezbeđena.
Postavljanje statue je počelo danas, ali je vrlo zanimljivo da se spomenik neće zvati po liku koji predstavlja, već će se zvati "Ratnik na konju".
Kao mamac za potencijalne pljačkaše, obelodanjena je i vest da spomenik košta 5,3 miliona evra! Ovo je ujedno i najveća suma ikada data u Makedoniji za ovkvu namenu. Figura, izrađena u bronzi, biće postavljena na postament koji je visok 10 metara, pa će ukupna visina spomenika biti 22 metara što je najviši spomenik Aleksandru Makedonskom u svetu.
Oko postamenta je predviđena izgradnja fontane, što je deo projekta "Skoplje 2014" makedonske vlade prema kojem će na trg i oko njega biti postavljeno dvadesetak spomenika, a oko trga će biti izgrađeno nekoliko zgrada makedonskih državnih institucija. Spomenik Aleksandru Makedonskom izrađen je u livnici "Frančesko Marineli" u Firenci i košta 5,3 miliona evra što je najveća suma ikada data u Makedoniji za ovakvu namenu. Makedonski mediji prenose navode grčkih medija da je "makedonski premijer u potrazi za svojim makedonskim mitom". Opozicioni Socijaldemokratski savez oštro je kritikovao vladu Nikola Gruevskog zbog trošenja budžetskog novca na spomenike i celokupni projekat "Skoplje 2014". Prema najavama gradskih vlasti, očekuje se da će postavljanje spomenika trajati deset dana.



ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар