Svaka žena zna koliko je teško pronaći savršene cipele, koje ne samo da izgledaju lepo već su i udobne. Kada konačno naiđete na taj pravi par, želećete da ga nosite što duže. Pogledajte tajne obućara koje će učiniti da vaše salonke, čizme ili sandale imaju dug vek.

KOD OBUĆARA ČIM KUPITE CIPELE
Svi znamo za staru izreku "Bolje sprečiti nego lečiti'', a imajte u vidu da ona može da se primeni i kada je reč o obući. Pre nego što prvi put obujete novi par, zamolite svog obućara da vam postavi gumene đonove – to će sprečiti propuštanje vode kroz cipele, pa ćete moći da ih nosite i po kišnom danu.

PRILAGODITE VELIČINU
Nemojte odustati od fantastičnog para cipela samo zato što su vam malo tesne ili za pola broja veće. Ako je cipela tesna, obućar može učiniti da vam ona odlično pristaje, tako što će povećati dužinu ili širinu. Najbolji rezultati se postižu kod ravne obuće, a ako ipak osećate da je vaše stopalo veće za broj ili dva, bolje je da odustanete i potražite nešto što vam odgovara. U slučaju da vam je cipela prevelika, moguće je postaviti uložak koji će smanjiti unutrašnjost.
-Ako ipak možete da stavite čitav prst u vašu cipelu na štiklu, odustanite od kupovine. Često mi dolaze mušterije koje kupe obuću na rasprodaji, a onda potroše jednak iznos novca za popravku - kaže obućar Rendi Lipson.

ZAŠTITA OD VREMENSKIH NEPOGODA
U sezoni kiše ili snega, na svakih nekoliko dana isprskajte omiljenu obuću vodootpornim sprejem. Naravno, ako je prljava, potrebno je da je prethodno očistite, a prilikom nanošenja spreja odmaknite bocu na dvadesetak santimetara od cipele, kako ne bi ostali ružni beli tragovi.

ZAMENITE FLEKICE
Ako volite da nosite štikle, a ipak ne volite da vaš hod proizvodi kuckajuću buku po hodnicima, zamolite obućara da vam zameni flekice. Štikle se obično "istroše'' nakon samo nekoliko nošenja, pa će biti neophodno da flekice menjate često. Ako ste pristalica pomenute "bolje sprečiti nego lečiti'' metode, tokom potrage za novim cipelama posebno obratite pažnju na štikle – kvalitetne štikle mogu trajati i do tri puta duže od loše napravljenih.

ČUVAJTE OBUĆU U KUTIJAMA
Kada cipele zajedno stoje u ormarićima, lako se mogu isprljati i oštetiti, posebno ako posedujete mnogo obuće koja je natrpana jedna preko druge. Bolje rešenje je da se opredelite za kutije ili specijalno napravljene vrećice (neki proizvođači ih poklanjaju), koje će obezbediti zaštitu. Nemojte držati obuću na previše hladnim ili izuzetno toplim mestima, a to posebno važi za kožu, koja lako može da se isuši i ispuca.

NEŠTO MOŽETE I SAMI
Nije potrebno da za svaku sitnicu posećujete obućara, jer manje popravke možete obaviti i kod kuće. Na primer, tragove soli sa zimske obuće možete ukloniti pomoću rastvora sirćeta i vode, a sitne pukotine će biti manje uočljive ako ih pažljivo popunite lakom za nokte u sličnoj boji. Kožna obuća će povratiti sjaj ako je prebrišete krpicom koju ste natopili sredstvom za pranje prozora.

NEKADA NEMA SPASA
Ma koliko voleli taj omiljeni par cipelica koji ste kupili još za maturu, morate znati kada je vreme da se oprostite od njih. Ispucala koža i izlizani đonovi ne samo što ružno izgledaju, već mogu biti i loši za vaše stopalo. Manja oštećenja na obući možete lako popraviti, ali naravno, postoji granica, nakon koje ćete biti primorani da omiljene cipele jednostavno bacite.
- Popravljanje stare obuće je kao popravljanje polovnog auta. Kada popravite jedno, pokvariće se drugo, kada popravite drugo, pokvariće se treće - objašnjava obućar Dejvid Meskita.

Izvor: Blic

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар