Nagodba između pevačice Svetlane - Cece Ražnatović (37) i tužilaštva mogla bi vrlo lako da padne u vodu zbog velikog pritiska javnosti, saznaje „Alo!“ u Višem sudu u Beogradu, koji treba da donese konačnu presudu o tom sporazumu.

Naš izvor kaže da se sud našao u ozbiljnoj nevolji, s jedne strane zbog negativnih reakcija javnosti, a s druge zbog pritisaka najviših sudskih instanci da potvrdi sklopljenu nagodbu.
- Posle reakcija, kako običnih građana, tako i velikog dela naših kolega sudija i tužilaca da se radi o sramnoj nagodbi, sud se našao u velikoj dilemi. Nije isključeno da nagodba doživi krah i da proces krene iz početka. Viši sud u Beogradu još nije zakazao ročište na kojem treba da se pojave Ražnatovićeva sa advokatima i predstavnik Višeg tužilaštva - kaže dobro upućen izvor iz suda.
Argument onih koji spore ovakvu nagodbu jeste činjenica da se pevačica sa tužilaštvom nagodila za 1,5 miliona evra, a da je istragom, kako je navedeno u optužnici, utvrđeno da je oštetila državu za oko 2,3 miliona evra na ime neplaćenih dažbina državi za transfer 11 fudbalera u inostrane klubove.
S druge strane, sagovornici našeg lista iz Palate pravde prognoziraju da će sudsko veće Slađane Marković aminovati pakt između Cece i tužilaštva.
- Verovatno su se pre nagodbe konsultovali predstavnici tužilaštva i suda - smatra naš sagovornik.
Kako “Alo!” saznaje, ročište o Cecinoj nagodbi će uskoro biti zakazano. Prema informacijama iz Cecinog okruženja, pevačici je stalo da do Nove godine odsluži osmomesečnu kaznu kućnog pritvora, ali joj glavobolju zadaje milion i po evra, koje bi u slučaju prihvatanja nagodbe morala da uplati u državnu kasu.
Upućeni u finansijske prilike Ražnatovićeve ne isključuju mogućnost da pevačica uzme milion evra kredita od neke banke. Prema informacijama iz tužilaštva, pevačica je spremna i da svoju luksuznu kuću od 700 kvadrata u ulici Ljutice Bogdana 3 na Dedinju stavi kao zalog za dobijanje kredita.
- Cecina vila na Dedinju vredi oko dva miliona evra, pa može bez problema da je stavi kao zalog u slučaju da ne vrati kredit. Ta kuća je ranije vredela i tri miliona evra, ali je zbog krize njena vrednost opala. Međutim, Ražnatovićeva teško u ovom trenutku može da je proda jer bi novi kupac morao da na nju plati enormni porez na imovinu od čak 50.000 evra. Zato oni koji imaju novac radije kupuju kuće u inostranstvu - rekli su nam u jednoj agenciji za nekretnine.
I kuću na Kipru, Ceca je prema nedavnim izjavama njene majke Mirjane kupila na kredit.
- Kuću na Kipru moja ćerka je kupila na kredit, a treba da je otplaćuje još 10 godina - tvrdi Cecina majka.

Banke: Retko ko traži milion evra!
Kako kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić, „teorijski je moguće“ da banka nekome odobri gotovinski kredit u visini od milion i po evra, ako proceni da je klijent u stanju da takav kredit uredno otplaćuje.
Međutim, u jednoj beogradskoj banci rečeno nam je da bi poznata pevačica vrlo teško mogla na brzinu da dobije kredit od milion evra, te da su retki klijenti sa takvim zahtevima. „Retko se srećemo sa zahtevima za toliku sumu. Ukoliko bi Ražnatovićeva uzela taj kredit, onda bi verovatno sklopila neki vanredni, interni dogovor s bankom čiji je klijent. Bez obzira na dužinu otplate, morala bi da plati ogromnu kamatu“, kažu nam u jednoj banci.

“Tomzor” keš kredit
“Prateći skoru odluku o olakšavanju kreditnih obaveza ekonomski ugroženim građanima, 11 najvećih domaćih banaka odlučile su da zajednički uvedu ‘tomzor’ (početna slova portparola tužilaštva Tome Zorića) keš kredite, još jedan proizvod koji će celokupnom bankarskom tržištu uvećati profitabilnost, a pojedinim građanima ekskluzivan proizvod koji je visokofunkcionalan u Srbiji. Prema prvim najavama, tu uslugu koristiće građani koji su najugroženiji od zatvorskih kazni”, objavljeno je na sajtu “njuz.net”.
Prvi “tomzor” keš kredit biće ponuđen Svetlani Ražnatović jer prema njenim rečima 30 dana do izmirenja duga prema državi u iznosu od milion i po evra nije dovoljno da ode na Kipar i donese novac, već će joj biti znatno jednostavnije i jeftinije da uzme kredit kod neke od komercijalnih banaka.

Penzionerima pomoć od jednog evra!
Ekonomski stručnjaci u našoj zemlji uglas su se složili da milion i po evra, koje će po nagodbi sa tužilaštvom Svetlana - Ceca Ražnatović uplatiti na račun Republike Srbije, može da se poredi kao „kap u moru“ i da je besmisleno u ovom trenutku govoriti o tome da će taj novac nekome biti od koristi.
Podsetimo, portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić nagodbu sa pevačicom predstavio je kao „veliku pobedu tužilaštva“, napominjući da će milion i po evra biti uplaćeno bolnicama i drugim socijalnim ustanovama.
- Besmisleno je i govoriti o tome gde će i kome će taj novac otići, jer nikome neće biti bolje. Ako je suditi po prioritetima, u Srbiji su najugroženiji penzioneri, kojih ima milion i po. To bi značilo da bi svaki od njih sledeći mesec mogao da dobije po jedan evro, pa vi prosudite sami koliko će to nekome značiti - rekao je u svojoj izjavi za „Alo!“ Mahmut Bušatlija, ekonomski analitičar i stručnjak za investicije.
Ovakvom komentaru pridružuje se i Miloš Ćulibrk, urednik magazina „Ekonomist“, koji je rekao da je suma od milion i po evra „smešna“.
- To je malecka svota novca, koja nikako ne bi popravila stanje u našoj zemlji. To vam je bukvalno pet hiljaditi deo budžeta Srbije - dodao je ekonomista dr Boško Mijatović.

Hmmm... Šta vi mislite? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

3 коментара

  1. Unknown // 14 април, 2011  

    Ma pare samo pare jebalevas pare ..nek crknu penzioneri ko ih šiša..a malo vam milion ipo..pa počešite se po dupetu zatp...

  2. Анониман // 14 април, 2011  

    Pa nije Ceca duzna da brine o penzionerima...za sta tolike plate primaju politicari nego da brinu o gradjanima...sad su udarili po njoj da joj izvuku sto vise novca da bi i to uzeli sebi a ovamo kao to ce pomoci gradjanima....hahaha...OSTAVITE JE VISE NA MIRU!!!

  3. da // 15 април, 2011  

    jedi govna

Постави коментар