U Kruševu, rodnom gradu tragično preminulog pevača Tošeta Proeskog, u ponedeljak je otvorena spomen kuća uz stihove pesme “Kruševo” koju je napisao sam pevač.

Tošetova spomen kuća.
U ponedeljak je u Kruševu otvorena spomen kuća Tošeta Proeskog uz stihove pesme “Kruševo” koju je napisao sam pevač, a na otvaranju je recitovao Rade Šerbedžija uz muzičku pratnju Vlatka Stefanovskog.

Nekoliko hiljada ljudi iz Makedonije, ali i okolnih zemalja gde je pevač uživao popularnost, okupili su se kako bi prisustvovali ovom događaju.

U pomenutoj spomen kući, za koju je Ministarstvo kulture Makedonije odmah po smrti slavnog pevača raspisalo međunarodni konkurs za idejno rešenje memorijalnog centra, nalaze se dve voštane figure pevača u prirodnoj veličini.

Oni koji se odluče da obiđu ovaj memorijalni centar moći će da vide i hronološki prikaz života Proeskog – od detinjstva i tinejdžerskih godina, do perioda kada je dostigao vrhunac karijere.

Takođe, u centru se nalaze makete Tošetove porodične kuće, njegovog muzičkog studija i stana, a u posebnom delu mogu se pogledati i njegove fotografije, kao i eksponati koje je za spomen kuću dala porodica tragično preminulog Tošeta.

Spomen kuća, koja se prostire na 870 kvadratnih metara i finansirana je od makedonske vlade, od sutra će biti otvorena za javnost.

Proeski je rođen 25. januara 1981. godine, a poginuo je 16. oktobra 2007. u saobraćajnoj nesreći na auto putu Zagreb – Lipovac, blizi Nove Gradiške u Hrvatskoj.




ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

2 коментара

  1. Анониман // 03 мај, 2011  

    E koja šteta...predobar čovjek, glas...a više ga nema...:(

  2. Анониман // 05 мај, 2011  

    Jas ušte ne veruvam deka go nema...zaslužil takov spomen! Večna mu slava! I HVALA

Постави коментар