Veliki petak je dan kada se farbaju jaja koja će se jesti za Uskrs. Osim bojama, jaja možete ukrasiti i folijama sa ornamentikom srpskog srednjovekovnog slikarstva, koje lepo izgledaju i lako se nanose.

Uskršnja jaja bi trebalo bojiti crvenom bojom koja simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krvi, kao i nov život koji se rađa iz njegove žrtve.

Jaja se, takođe, mogu farbati raznim bojama, oslikavati i dekorisati mnogobrojnim tehnikama. Jaja se mogu i "obući“ - obmotati termoskupljajućom folijom. To je veoma lak i brz način da ukrasite jaja.

Ako izaberete folije sa ornamentikom srpskog srednjovekovnog slikarstva, bićete sigurni da će jaja na vašem stolu biti lepa i, što je najvažnije, u duhu hrišćanstva. Reč je o neobičnom spoju duhovnog, tradicionalnog i modernog.

Iza projekta "Uskršnje jaje" stoje istoričari i istoričari umetnosti. Ornamente iz Dečana, Gračanice, Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviške i ostalih manastira, preneo je na folije za uskršnja jaja arhitekta Vladimir Vujović.

Ukupno 60 motiva podeljeno je u šest zbirki: Stara Raška, Moravska škola, Kosovo i Metohija, Stara Srbija, Zeta i Ohridska baština.

Posebna vrednost ovih zbirki je u tome da čuva od zaborava ornamente iz manastira od kojih su mnogi oštećeni, nestali ili danas nama teško pristupačni.

Za Uskrs 2010. godine, pripremljeno je novo, redizajnirano dvojezično pakovanje (srpsko-englesko), dodat inserter sa kratkim opisom svih manastira i crkava.

Ovakvo novo pakovanje se već distrinbuira u Americi, Kanadi, Francuskoj, Autraliji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a u martu 2010. urkašavalo je štand Turističke organizacije Srbije na Sajmu turzima u Berlinu.

Na domaćem tržištu proizvod se može naći u crkvama beogradsko-karlovačke eparhije, sremske eparhije, žičke eparhije, kao i u svim većim trgovačkim mrežama.

Kako se "oblači" jaje
Skuvajte jaje na uobičajeni način. Možete ga potom i bojadisati, ili ga ostaviti u prirodnoj boji. Sipajte vodu u dublju posudu i stavite da provri.

Na jaje navucite foliju, a zatim kašikom, polako, spustite u kipuću vodu, kratko, dok se folija ne skupi oko jajeta.

Kada se prohladi jaje možete premazati krpicom umočenom u maslinovo ili suncokretovo ulje, kako bi dobilo sjaj. Prilikom konzumiranja foliju bacite jer se ne jede.

Posetite i Facebook stranicu "Uskršnje jaje" projekta!

Hmmm... Šta vi mislite? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

2 коментара

  1. Анониман // 24 април, 2011  

    bas su lepa jaja

  2. Анониман // 24 април, 2011  

    extraa

Постави коментар