Sramna nagodba Svetlane Ražnatović i tužilaštva ne samo da je naišla na ogorčenje običnih građana, već je izazvala i neviđene posledice u srpskom pravosuđu.

Nezadovoljstvo sudija i tužilaca ide dotle da su neki od njih juče i prekjuče javno nudili ostavke, dok se viši tužilac Tomislav Kilibarda, koji je stavio potpis na nagodbu sa udovicom Željka Ražnatovića Arkana, krije i od svojih kolega, saznaje „Alo!“.
Naš izvor iz vrha srpskog pravosuđa tvrdi da ovakva nagodba nije mogla da bude sklopljena bez saglasnosti republičkog tužilaštva, ali i Ministarstva pravde.
- Gadi nam se sve ovo! Ovo je šamar srpskom reformisanom pravosuđu. Situacija je toliko ozbiljna da je ovih dana kulminirala takvim nezadovoljstvom da su neke sudije, pre svega u Višem sudu, koji treba da donese konačnu odluku o nagodbi, javno ponudile ostavku ukoliko nagodba bude potvrđena. A da ne govorimo o nezadovoljstvu tužilaca, i to prvenstveno u Višem tužilaštvu, koji su takođe spremni da ponude ostavke. S druge strane, viši tužilac Tomislav Kilibarda, koji je u ime tužilaštva potpisao ovaj sramni dil, kao da je pobegao u mišju rupu. Krije se i od svojih kolega. Ipak, on ovakvu odluku nije mogao da donese bez dogovora sa republičkim tužiocem Zagorkom Dolovac, ali i Ministarstvom pravde. A oni sada izbegavaju da govore - objašnjava naš sagovornik.

Zanimljivo je da za razliku od mnogih drugih slučajeva oko kojih su se vlast i opozicija žestoko sukobljavali, o ovoj čudnoj nagodbi uglavnom su izbegavali da govore. A neki od njih, kao na primer potpredsednica DS-a Jelena Trivan, juče se pravdala da bi njen komentar mogao da utiče na nezavisno pravosuđe!
- Nikada nisam komentarisala odluke pravosudnih organa, niti ću, jer je to ugrožavanje njihove nezavisnosti - izjavila je ona.
Na naše pitanje kako onda gleda na izjavu poslanika DS-a Vuka Dinčića, koji je izjavio da je šokiran ovakvom nagodbom, ona jednostavno nije odgovorila?!
Funkcioner SPS-a Branko Ružić ne vidi ništa čudno u svemu ovome!
- Ne treba to sagledavati kao neku epohalnu stvar ili teoriju zavere ukoliko postoji normativni okvir za nagodbu sa tužilaštvom. Kao, uostalom, i u svim drugim slučajevima te vrste - prokomentarisao je Ružić.
Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić, uvek oštar na jeziku, juče je pokušao da da uopšten odgovor.
- Nemam komentar! Sit sam i srpske pravde i srpskog pravosuđa.
Potpredsednik SPO Aleksandar Jugović ocenjuje da je nagodba neprimerena.
- Pošto se u optužnici navodi da je prisvojena mnogo veća suma novca, onda je nagodba neprimerena. Mislim da je u pitanju politički pritisak, a ne može politika da usmerava sudske odluke, kao što je bilo i u slučaju Miladina Kovačevića. Primena zakona o priznavanju krivice i nagodbi okrivljenih sa tužilaštvom je na ovaj način potpuno obesmišljena i u javnosti izgleda da je zakon stavljen u službu kriminalaca, a na štetu države - smatra Jugović.
Vesna Rakić-Vodinelić, profesor građanskog procesnog prava u penziji, ocenjuje da je u Cecinom slučaju prevagnula loša strana primene sporazuma o krivici.
- Ti sporazumi su privilegija bogatih i onih koji imaju jak i uticajan društveni položaj - napominje profesorka Vodinelić.
Bivši sudija i predsednik Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, a sada advokat Ante Bošković, smatra da je nagodba Ražnatovićeve i tužilaštva skandalozna:
- To je nagrada, a ne nagodba. Sporazum je smešan, jer, ako je kriva, onda je trebalo da vrati novac od svih 10 transfera. Ili je kriva ili nije. Sud ne bi trebalo da prihvati taj sporazum - rekao je Bošković.

Ćerka mi se ne žali!
Slobodan Veličković (62), otac Svetlane Ražnatović, tvrdi da se poslednjih dana nije čuo sa ćerkom i da ne zna da li je skupila milion i po evra za nagodbu.
- Ne znam ja ništa. Nisam uopšte u toku. Nisam se ovih dana čuo sa njom i ne mogu ništa da kažem o tome - izjavio je juče za „Alo!“ otac pevačice iz Žitorađe, napominjući da se jedino čuje sa suprugom Mirom, koja je otišla na Kipar da čuva decu njihove mlađe ćerke Lidije.
Slobodan kaže i da nema pojma o tome da li je Ceca dizala kredit kako bi uplatila novac za nagodbu. Na opasku da je u jednom nedeljniku nedavno izjavio da će Ceci finansijski pomoći, otac pevačice se ogradio:
- Ona će to sve sama da reši. Bavi se time sa svojim advokatima. Ćerka mi se nikad nisu žalile i neće ni sada da me opterećuju.
Otac folkerke nam je rekao da će najverovatnije za Uskrs, 24. aprila, da dođe kod ćerke u Beograd.

Tužilac brinuo da slučaj ne zastari?!
Da tužilaštvo u slučaju Svetlane - Cece Ražnatović nije postiglo nagodbu po kojoj pevačica treba da plati 1,5 miliona evra i provede osam meseci u kućnom pritvoru, postojala je realna opasnost da čitav slučaj zastari i propadne! Takođe, cifra od 1,5 miliona evra određena je na osnovu procene Cecinih finansija, tj. novca kojim ona raspolaže.
Naime, kako „Alo!“ saznaje u krugovima bliskim ovom slučaju, osam godina istrage, tokom kojih je promenjeno nekoliko tužilaca, ali i nekoliko Vlada Srbije, kao i očigledna opstrukcija koja je pratila celu priču doveli su do toga da tužilaštvu ostanu samo dve do tri godine da zaključi postupak.
- Postojala je zaista realna opasnost od zastarenja, pošto je pitanje da li bi sudski proces mogao da bude završen u tom roku. U takvim situacijama tužioci se uvek trude da spasu što se spasti može. Javnost ovaj slučaj participira na jedan način, sve se čak i banalizuje, jer na prvi pogled zaista tako može i da izgleda. Ali, istina je kao i obično negde na sredini. A sredina je upravo problem sa zastarenjem, zbog čega treba postaviti i pitanje kako bi se u tom slučaju sve završilo i kakve bi tek tada bile reakcije - objašnjava za „Alo!“ poznavalac ovog slučaja, koji dodaje da je kazna kućnog pritvora, ipak, sasvim svrsishodna u ovom slučaju.
- Da se ne lažemo, Ceca ne predstavlja društvenu opasnost kao, na primer, Darko Šarić. Svi su svesni da su i oni pištolji, koji su pronađeni u njenoj kući, u stvari bili Arkanovi - objašnjava naš izvor. (Alo)

Hmmm... Šta vi mislite? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар