Pevačica Svetlana Ražnatović, optužena za zloupotrebu službenog položaja prilikom transfera 10 fudbalera FK Obilić i nelegalno posedovanje 11 pištolja, ponudila je u neformalnim pregovorima tužilaštvu da odrobija od tri do pet godina zatvora i da uplati dva miliona evra u humanitarne svrhe, ekskluzivno saznaje „Alo!“.

Naš izvor u Ministarstvu pravde juče je potvrdio da je pevačica zainteresovana za potpisivanje sporazuma o priznanju krivice i da se već raspitivala u sudu o tome, što je „Alo!“ ekskluzivno objavio u četvrtak.
- Ražnatovićeva je bila u sudu pre četiri dana u pratnji advokata i osim što je istakla da je spremna za potpisivanje sporazuma o priznanju krivice, već je iznela i svoju ponudu. U slučaju da dođe do sporazuma, zatvorske kazne su minimalne i taj deo njene ponude je za tužilaštvo sasvim u redu. Što se tiče dela ponude o novcu, o tome tek razmišljamo. Ipak, ono što je sigurno je da je tužilaštvo raspoloženo za taj sporazum koji će nam uštedeti bacanje vremena i novca na suđenje - kaže naš izvor u Ministarstvu pravde.
Naime, Ražnatovićeva i njena sestra Lidija Veličković-Ocokoljić optužene su da su nezakonito stekle 235.507.689 dinara (4.100.000 maraka i 3.480.000 maraka). Pevačica je ponudila da vrati sumu za koju je tereti optužnica, ali će tužilaštvo pre svega sačekati rezultate finansijske istrage i razmisliti da li će tražiti više od ponuđena dva miliona.
- Sudija koja vodi ovaj predmet proslediće narednih dana optužnicu advokatima odbrane, koji će imati osam dana da eventualno ulože prigovor, nakon čega će moći da počnu i formalni pregovori između odbrane i tužilaštva - kaže naš izvor.
Pregovori o uslovima potpisivanja ovakvog sporazuma mogu se voditi do završetka prvog ročišta za održavanje glavnog pretresa, što se u slučaju Ražnatovićeve očekuje krajem leta.
Sporazum podrazumeva da optuženi prizna krivicu, a da se tužilaštvo i odbrana usaglase o visini kazne koja će se izreći optuženom, nakon čega sud na predlog tužioca izriče presudu.
- Tužilaštvo je svakako zainteresovano za takav ishod! Njoj za transfere preti kazna od dve do 12 godina i za oružje od jedne do osam, ali Ceca u svakom slučaju ne bi dobila dugu zatvorsku kaznu, s obzirom na to da nije ranije osuđivana, samohrana je majka dvoje maloletne dece. To su zakonom propisane olakšavajuće okolnosti. Uz to, u kaznu će joj biti uračunata četiri meseca koja je provela u pritvoru - kažu u Ministarstvu.
S druge strane, kako je „Alo!“ pisao, pevačica samo želi da se „sve što pre završi, spremna je i da odsluži zatvorsku kaznu, samo da jednom za svagda završi s tom pričom“.

Otkazala koncerte
Ceca je sa svojim timom saradnika donela odluku da na svoju veliku žalost otkaže koncerte koji su bili zakazani za ovaj vikend, juče u Švajcarskoj, i u subotu u Nemačkoj. U saopštenju PR službe Cece Ražnatović između ostalog stoji: „Ceca Ražnatović izražava ogromno žaljenje zbog otkazivanja koncerata. U karijeri dugoj više od dve decenije nije bilo profesionalnih propusta niti koncerata koji nisu bili po standardima na koje je navikla svoju publiku, što ovoga puta ne bi bio slučaj“.

Obožavali je u zatvoru
Dok je četiri meseca bila u beogradskom Centralnom zatvoru, od 17. marta 2003. do 17. jula 2003, za Cecom su poludeli svi, od zatvorenika do čuvara, kaže naš sagovornik.
- Sve ih je opčinila i svi su bili na njenoj strani. Samo su gledali da je vide u šetnji ili kada bi išla u menzu i raspitivali se kod njenog advokata za nju - otkriva naš izvor.

Reagovanje
Radi tačnog i objektivnog informisanja javnosti, Nata Mesarović, predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva, u jučerašnjem dopisu povodom teksta „Natina učenica sudiće Ceci“, objavljenom juče u „Alo!“, navela je da sudija Slađana Marković nikada nije bila njen pripravnik, niti stručni saradnik.
„Predsednik Visokog saveta sudstva ne vrši raspodelu predmeta ni u Vrhovnom kasacionom sudu, čiji je predsednik, niti u drugim sudovima u Republici Srbiji“, navodi se u reagovanju.

Država abolira kriminal!
Institut sporazumnog priznanja krivice, koji je uobičajen u anglosaksonskim zemljama, ne nalazi na odobravanje kod svih u Srbiji. Tako Milenko Cvijović, bivši sudija Okružnog suda u Beogradu, a sada advokat, čija je supruga Leonora Cvijović sedam godina bila tužilac u predmetu Ražnatovićeve, kaže za „Alo!“ da država nagodbama abolira kriminal. Cvijović je na maksimalne kazne osudio ubice Cecinog supruga Željka Ražnatovića Arkana, ali on i supruga posle reforme u pravosuđu nisu reizabrani.
-Očigledno je da se isplati biti kriminalac u Srbiji. Dobiješ minimalnu kaznu i daš dva miliona evra državi, a tebi ipak ostaju tri miliona. Da ja sudim, onda bih Cecu, ako bi postojali validni dokazi, osudio na maksimalnu kaznu od 12 godina ili bih je oslobodio. Nikakve nagodbe ne bih pravio - kaže Cvijović i naglašava kako sitni razbojnici za pljačku 10.000 godina dobiju po 10 godina zatvora, dok se milionske krađe amnestiraju.

Hmmm... Šta vi mislite? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар