Najveći buntovnik rok scene eks-Jugoslavije, kultni i kontroverzni pesnik i pisac, Branimir Džoni Štulić, ponovo je propevao, posle čitave deceniju i po pauze! Šest novih pesama bivšeg frontmena „Azre" objavljeno je na Jutjubu pre oko dve nedelje, a svi klipovi su, u stvari, obrade čuvenih narodnih pesama: „Emina", „Što te nema", „Danka", „Pusti da ti leut svira", „Ramo, Ramo" i „Stojanke, bela Vranjanke".Zasad nije jasno kada su pesme tačno nastale, gde su snimane, ni kako je korisnik Jutjuba koji ih je postavio uspeo da dođe do njih. Tek kada se to desi, znaćemo i da li su objavljene uz Džonijev blagoslov, ili mimo njegovog znanja. Autentičnost ne treba dovoditi u pitanje: osim što je Štulićev glas nemoguće tako „skinuti", na istom se kanalu na Jutjubu nalazi više od 150 njegovih i „Azrinih" pesama.

Osnaživanje kulta
Nove pesme još nisu dostigle veliku popularnost - poslušalo ih je tek između 300 i 2.700 ljudi, najviše „Danku" Tome Zdravkovića - ali komentari ispod njih dovoljno govore o tome koliko su slušaoci bili oduševljeni. Jer, bilo da su snimljene nešto ranije ili tek pre koju nedelju, to je i dalje onaj isti Džoni, sa neponovljivim glasom i šmekom zbog kojeg njegova popularnost ni danas ne jenjava, a klinci se i dalje laćaju gitare da bi naučili „šta da rade", na „sunčanoj strani ulice", smuvali „lijepe žene koje prolaze kroz grad", pa osetili „usne vrele višnje"... Muzički kritičar Momčilo Rajin, kojem smo poslali linkove, kaže da novootkriveni snimci - iako tehnički vrlo oskudni - imaju posebnu draž i značaj, jer podupiru Džonijev kult."Što se ređe oglašava i pojavljuje, on osnažuje svoj kult. U sećanju i srcima onih koji su pre tri decenije rasli uz njegove stihove i muziku zauvek će ostati kao jedan od retkih autora koji večno preskače rampe, ne pristajući na osrednjost i konvencije. Kao večiti buntovnik s razlogom" ocenjuje Rajin za Press. "Nejasnog porekla, mesta i vremena nastanka, ovi snimci podupiru kult. Više nego dovoljno za Džonijev ego kao i za neposustalu armiju njegovih obožavalaca. I potpuno je jasno - biće ih još!" I Dado Topić, čovek čija je grupa „Tajm" povela „Azru" na prvu turneju, kaže za Press da ga, kao kolegu, raduje ako je Džoni ponovo počeo da snima."On je dugo zavaravao, prvo sebe, a onda i druge, da ga muzika više ne zanima - ubeđen je Dado Topić. - Meni se čini da je iz svih tih izjava proizlazilo upravo suprotno: da ga boli što nije na sceni. Džoni nije veliki pevač, ali u glasu ima primesu nečega što nije patetika, ali što daje notu humanosti svemu što izgovori. Brine me što već dugo ne služi svojoj sudbini, jer je on na ovaj svet poslat da ljudima nešto kaže. Džoni jeste ponosan, dostojanstven, ali je izuzetan čovek i ubeđen sam da ćemo ga videti na koncertima na celom prostoru bivše Jugoslavije. Samo je pitanje kada."Džoni je još 1991. - zauvek, čini se - otišao u Holandiju, u mestašce Haueten, pored Utrehta, gde i danas živi, sa suprugom Holanđankom. U retkim intervjuima koje je davao za balkanske medije, poručivao je da se više ne bavi muzikom. Jedine strasti su mu fudbal, lake droge, pisanje poezije i prevođenje grčkih klasika.
Književna karijera
U novim Džonijevim pesmama poslednji put smo mogli da uživamo 1996. Tada je za „Komunu" objavio dupli album „Anali". Godinu kasnije, u srpskim prodavnicama pojavio se i album „Blaze", sa 23 pesme, ali Džoni i dan-danas tvrdi da su pesme objavljene bez njegovog odobrenja.Zanimljivo je što su se na tom albumu pojavile četiri obrade: „Mito bekrijo", „Dimitrije sine Mitre", „Rožica sem bila" i „Vehni, vehni fiolica". O obradama je govorio i 2001, kada je, navodno, radio na novom materijalu. Možda se tek deceniju kasnije usudio da ih objavi? Bilo kako bilo, prošle godine je „Plato buks" izdao komplet od 14 knjiga: Štulićeve prevode dela antičke književnosti (na mešavinu svih balkanskih jezika) i tekstove pesama grupe „Azra", uz dvostruki disk sa koncerata njegovog benda u Banjaluci i Mostaru 1990. godine. Tada se spekulisalo da će se Štulić možda i pojaviti na beogradskoj promociji kompleta, ali je on - kao i toliko puta do sada - ostao u ilegali.

Hmmm... Šta vi mislite? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар