Slavni režiser Emir Kusturica i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obznanili su juče u Višegradu skori početak gradnje Kamengrada, novog čuda na Drini, na lokaciji odmah ispod čuvene Andrićeve ćuprije. Imaće pozorište, bioskop, zgradu elitne Andrićeve gimnazije, hotel, stari han... "Ovo je za mene zahvat veka, najspektakularniji projekat u mom životu! Neka mi oproste filmovi, ali to je tako!" - izjavio je juče Kusta predstavljajući, posle Mećavnika i Drvengrada, svoj novi graditeljski projekat i poduhvat. Obelodanjujući da je kameni grad na Drini dobio i podršku predsednika Srbije Borisa Tadića, predsednik RS Milorad Dodik rekao je juče u Višegradu da će po završetku izgradnje Kusta, uz Andrića, biti jedan od najvažnijih ljudi u istoriji varoši kraj čuvene ćuprije. "Radujem se što sam deo ekipe koja će graditi Andrićev grad kraj Drine. Emira znam godinama... Kad mi je predstavio ideju, kad sam video njegovu energiju i dečački pristup, više nisam mogao da ga se otarasim. Bilo je trenutaka kad sam mislio da će odustati, da će se umoriti, ali nije. Bez Kuste nema ničeg, naš je interes da ga ovde zadržimo.", rekao je juče Dodik.
Andrićev grad na Drini od juna ove godine gradiće se na poluostrvu, na špicu gde se Rzav uliva u Drinu. Kako je juče rekao Kusturica, u gradu od kamena biće pozorište, bioskop, zgrada elitne Andrićeve gimnazije, opštine, prostor u kome će raditi zanatlije, hotel, stari han... Tokom gradnje u Kamengradu biće posla za nekoliko hiljada ljudi, a kad se završi, u njemu će raditi najmanje 150 Višegrađana. Kako je Kusta već isplanirao, grad će izgledati kao da je na ovom mestu nikao pre 300 ili 400 godina. "Andrić je najveći umetnik koji je ikad živeo na ovoj teritoriji. I ovaj grad je spomenik ideji najvećeg umetnika koga smo ikad imali. Kad je onaj nesrećnik kome su obećana dva dućana u Sarajevu srušio bistu Andrića u ovom gradu, nije znao šta radi. Da je pročitao neku Andrićevu knjigu, ne bi to uradio. Dosta je bilo rušenja, vreme je da se gradi, ovu uspomenu na Andrića i njegovu veličinu niko ne može srušiti!" rekao je juče Kusturica, koji je na predstavljanju projekta u prepunoj sali Doma kulture dočekan aplauzom i ovacijama Višegrađana.

Partneri
Kako je juče objasnio Dodik, gradnja Kamengrada na Drini biće javno-privatno parnerstvo. Prema njegovim rečima, obaveza opštine jeste da obezbedi lokaciju i infrastrukturu, Elektroprivreda RS će dovesti struju, a finansiranje i izvođenje radova obaveze su Vlade RS i Kusturice. Većinski vlasnik i nosilac projekta biće Kusturica. U RS planiraju da u jednoj od kamenih kuća bude i konzulat Srbije u Višegradu. Kamengrad će se prostirati na 1,75 hektara, a u njegovom sastavu biće više od 50 objekata. "Sve kuće gradićemo od najsavremenijih građevinskih materijala, a oblagaćemo ih kamenom sa starih kupljenih i napuštenih kuća po Hercegovini." rekao je Kusturica. On je potvrdio da će, posle konačnog završetka projekta, prvi radovi početi na Vidovdan ove godine.

Kustu teško razumeti
Na opasku jednog od novinara da se u RS o projektu malo zna, predsednik RS Milorad Dodik odgovorio je da će sve biti jasno kada grad bude završen. "Kustu je teško razumeti kada priča, ali sve je sasvim jasno kada gledate njegove filmove ili ono što je uradio. Kad se završi Kamengrad, sve će svima biti jasno, kao na dlanu!" rekao je Dodik.

Benisio del Toro na otvaranju
"Snimanje filma o „Panču Vilji“ biće svakako završeno pre Andrićevog grada. Glumac Benisio del Toro sada je na Kubi, možda će baš on kao zvezda ovog filma biti u prilici da otvori kapije Kamengrada." rekao je juče Kusturica u Višegradu.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар