Da Mlađan Dinkić i dalje odlično barata ekonomijom, uverili smo se kada je ovaj sve popularniji kompozitor odlučio da dva puta zaradi pare od iste kompozicije!

Naime, pesma „Mijenjam“, sa kojom je Boban Rajović naslovio svoj poslednji album, a koja je Dinkićevo delo, zapravo je pesma „Sanjam“, koju je na Budvanskom festivalu 2005. godine otpevao Dragan Kojić Keba i osvojio treće mesto, kao i novčanu nagradu od 2000 evra. Ove dve pesme imaju identičnu melodiju, dok je samo tekst izmenjen, a autor muzike će svakako dva puta naplatiti svoj rad kroz doprinos koji na godišnjem nivou prima od Sokoja.
Prvi izvođač ove pesme, koja je u njegovoj interpretaciji i nagrađena, Dragan Kojić Keba nije bio nimalo iznenađen, jer ga je Dinkić obavestio da će pesmu dati i Bobanu Piromanu.
- Mlađa mi je u razgovoru rekao da je upoznao jednog mladog pevača kome se od svih pesama koje mu je puštao najviše dopala moja i pitao me imam li šta protiv da mu je da? Kako je on autor pesme, ja sam mu rekao da to zavisi isključivo od njega i da ja nemam ništa sa tim - rekao je Keba za „Alo!“.

Iako nije sujetan, kako je nekoliko puta i naglasio tokom razgovora, Keba je rekao da ovaj potez nije loš i da mu je simpatično što mlađi kolega peva njegovu pesmu, ali se nije ustručavao da prokomentariše novu verziju svoje pesme i kaže da mu nije jasno zašto je pisan novi tekst kada je reč „sanjam“ mnogo poetičnija i lirskija od reči „mijenjam“.
-Tekst za pesmu „Sanjam“ takođe je napisao Mlađa i mnogo je bolji od teksta „Mijenjam“. „Sanjam“ je u mnogo većoj meri poetičnija i lirskija pesma. Ja sam tu pesmu doživeo na svoj, poseban način, na koji sam je i otpevao, a publika je to umela da prepozna, jer sam te godine na festivalu od publike dobio maksimalan broj poena. Hrabar je potez ponovo otpevati već slušanu i uspešnu pesmu, Mlađi i Bobanu želim svu sreću, ali mislim da je pesma svoj maksimum doživela sa tekstom „Sanjam“ - iskreno je rekao Dragan Kojić.
Keba je dodao da to što je u pitanju isti autor, ista muzika, a različiti izvođači, zvuči kao marketinški potez kako bi se oko mladog Bobana Rajovića digla medijska prašina.
- Možda je to bila ideja nekoga iz tima Bobana Rajovića kako bi se o tome pisalo, jer peva Kebinu pesmu, ali ova situacija može biti jedino dobra za autora pesme jer su to dve, a ne jedna pesma za Sokoj - zaključio je Keba.
Šta o ovome misle Mlađan Dinkić i Boban Rajović nismo uspeli da saznamo. Boban Rajović je na gostovanjima u Australiji, a gospodin Dinkić nije odgovarao na naše pozive i SMS-ove.

Zaradio 328.000 dinara na osnovu autorskih prava!
Mlađan Dinkić je po izveštaju SOKOJ-a za 2009. godinu bio jedan od najslušanijih kompozitora u Srbiji. Na spisku prvih 10, Mlađine kompozicije „Tako si lepa“, „Te noći smo se potukli zbog nje“ i „Uvek te đavo nađe lakše nego ja“, u izvođenju Kikija Lesandrića i „Pilota“, nalaze se na drugom, trećem i devetom mestu. Dinkić je inače za sve pesme koje je dosad napisao od SOKOJ-a na ime autorskih prava dobio 328.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар