BEOGRAD - Svakog petka gledaoci Prvog programa RTS sa nestrpljenjem očekuju novu epizodu serije Ljubiše Samardžića “Miris kiše na Balkanu”, a velika je verovatnoća da će se ona emitovati i na kanalu HBO.

Jedna od najvećih svetskih kablovksih TV mreža koja svoje usluge pruža na svim kontinentima mogla bi uskoro da otkupi prava na seriju “Miris kiše na Balkanu”. Nezvanično, oni su već počeli da pregovaraju oko uslova da ova serija, rađena po istoimenom romanu Gordane Kuić, postane deo njihove velike produkcije.

Konačna odluka, uz dogovor s Ljubišom Samardžićem, koji je vlasnik prava na seriju, biće doneta u samoj centrali HBO-a u Americi. Iz ove TV kuće još nismo dobili odgovor da li će i kada otkupiti prava za emitovanje naše serije o jevrejskoj porodici za vreme Drugog svetskog rata.

- Izgleda da smo uradili jedan ozbiljan posao, a kada je to u pitanju, onda i ne razmišljamo da li nam je rad i koliko bio težak. Obično se postavlja pitanje kako se može uraditi ovako veliki projekat za kratko vreme. To možete uraditi samo kada reditelj ima viziju priče u glavi - otkrila nam je Mira Samardžić, glavni izvršni producent serije.

Ono što je izvesno jeste da će serija koja će se emitovati još naredna četiri petka (snimljeno je ukupno 14 epizoda) biti pretvorena u igrani film. Naime, materijal za seriju je sniman četiri meseca u Beogradu, Sarajevu i Dubrovniku, pa će od njega i biti izmontiran film koji će najverovatnije prvo imati bioskopsku premijeru.

Serija je naišla na odličan prijem kod publike, ali i na vrlo dobre kritike, pa se nameće pitanje da li će biti i ekranizacije još dela poznate književnice. Inače, “Miris kiše na Balkanu” samo je deo trilogije Gordane Kuić.

- Mi smo otkupili prava za “Miris kiše na Balkanu”, a koliko sam upoznat, već su neke druge kuće otkupile prava za ostale romane gospođe Kuić - nedavno je izjavio za “Blic” proslavljeni glumac i reditelj.

Najveća kablovska mreža
HBO je jedna od najvećih kablovskih mreža na svetu. Prošle godine su imali 28,6 miliona korisnika samo u Americi, gde su i najuticajniji. Inače, njihove usluge su dostupne u 150 zemalja, među kojima je i Srbija, gde su dostupni uz dodatnu doplatu kablovskom operateru. Najveći deo programa čine filmovi koji se prikazuju u bioskopima, originalne serije, dokumentarci, i sportski program, pre svega veliki bokserski mečevi, ali i tok šou-programi poput onog koji radi Riki Džervajz. Zanimljivo je da su oni bili prvi koji su prepoznali potencijal serije „Seks i grad“, koju su producirali, a kasnije plasirali širom planete. (Blic)

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар