Kako da napravite sami, u svom domu, kineske kolačiće koji proriču sudbinu, i tako  zabavite goste za vreme praznika.

KINESKI KOLAČIĆ SUDBINE

POTEBNO JE
3 belanceta, 60 g brašna, 60 g šećera u prahu, 50 g otopljenog margarina, na vrh kašičice soli

PRIPREMA
Zagrejte pećnicu na 180 stepeni. Na papiru za pečenje grafitnom olovkom iscrtajte krugove prečnika 8 cm. U dubokoj činiji umutite belanca i so u čvrst sneg. Dodajte šećer, brašno i margarin, pa sve dobro umutite. Ostavite da odstoji 20 minuta. Papir s krugovima položite na ravan pleh. Na krugove stavite po kašičicu i po mase, pa je ravnomerno rasporedite unutar ivica kruga. Pecite pet minuta dok ne dobije zlatnožutu boju. Odmah posle vađenja pleha pažljivo odvojte testo s papira. Presavijte krugove napola i pre sastavljanja ivica ubacite papirić s porukom u kolačić. Zatim preko ivice šerpe presavijte ravnu stranu „polumeseca“.

Tri milijarde srećnih

Kineski kolačići sudbine objektivno i nisu neka preterano uzbudljiva hrana. Svi ih krckaju i jedu zbog poruke koja se nalazi u njima i po kojima su i dobili ime. Dakle, osim kulinarskog umeća, da bi se napravili valjani kolačići sudbine, mora se posedovati i zbirka kratkih mudrih poruka.
Pri tom, poruke uopšte ne moraju da budu kineske pošto ni ovi kolačići, ma šta im ime kaže, ne potiču iz Kine.
Jesu ih izmislili Kinezi, ali u Kaliforniji.
Mnogi ljudi tvrde da je baš njihov restoran bio prvi. Postoji čak i priča po kojoj je sve počelo u jednoj japanskoj čajdžinici negde u San Francisku. Ono oko čega se svi danas slažu jeste da je cela stvar zaista počela u San Francisku početkom 20. veka.
Doskora niko u Americi nije sumnjao u kinesko poreklo kolačića sudbine. Tek kad je Kina krenula da se otvara prema svetu, postalo je jasno da njih u Kini jednostavno nema. Čak je bilo i pokušaja da se krene s prodajom kolačića sudbine u Kini, ali Kinezi su procenili da su preterano američki, pa je inicijativa ignorisana.
Bilo kako bilo, na Zapadu su postali veoma popularni, pa se sada širom sveta industrijski proizvede više od tri milijarde kolačića sudbine godišnje.
Sada, kada i vi znate kako se prave, biće ih sigurno još više nego lane. Kao što rekoh na početku, kolačići sudbine nisu neki gastronomski doživljaj, ali su sjajna zabava za veliko društvo. Probajte, videćete šta će da se desi kad gosti počnu da iščitavaju mudrosti koje ste vi smislili.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар