znak-zabrane-pušenja

Ukoliko ste pušač i nameravate da današnji novine pročitate  na miru uz kafu i cigaru, pazite gde ćete to uraditi jer bi osim duvana „u dim“ moglo da ode i 5.000 dinara iz vašeg novčanika!

Današnjim stupanjem na snagu Zakona o zabrani pušenja više od dva miliona pušača u Srbiji moraće da apstiniraju u kancelarijama, taksijima, školama, bolnicama, bioskopima...
- Pušenje je zabranjeno i u hodnicima, liftovima, toaletima..., a zaposlenima u zdravstvu i prosveti, zabranjeno je čak i pušenje ispred zgrade! - objašnjava za „Alo!“ Anđelka Preletović-Dželetović, šef kancelarije za prevenciju pušenja.

- Postojali su predlozi i da zakon bude strožiji kako bi se Beograd u potpunosti očistio od duvanskog dima, kao što je to urađeno u Njujorku. Međutim, za sada je ovako, pa ćemo videti - napominje Anđelka, objašnjavajući da građani još imaju slobodu da puše na ulici, na otvorenim stajalištima, kao i u svom domu, bez obzira na to da li se supružnik ili neki član domaćinstva ne slaže sa tim.
- Nažalost, ne postoji pravna regulativa koja bi sprečila porodične razmirice oko duvana. Supružnici će morati snagom svojih argumenata da se izbore za prostor bez dima! - našalila se Preletovićeva.
Novi zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima zabrinuo je i školarce, koji neće biti pošteđeni kazne od 5.000 dinara, ukoliko budu zatečeni sa cigarom! Kako kaže Anđelka Preletović, sankcije će snositi roditelji!
- Pa, trudiću se da ispoštujem zakon, kako im ne bi poklonila hiljade dinara nizašta! Umesto u toaletu ili dvorištu škole, pušiću ispred ulaza. Ništa nisu postigli ovim. Samo nas smaraju bezveze! - kaže za „Alo!“ gimnazijalka iz Beograda, koju smo sa društvom zatekli u dvorištu škole.
Zabrana konzumiranja cigareta biće primenjena u potpunosti i u pozorištima, pa će mnogi morati da pronađu drugu zanimaciju za puš-pauzu. Šta o tome misli, pitali smo Mišu Janketića.
- Onaj kome se puši, naći će načina da preživi sva poniženja. Ja, iako sam pušač 50 godina, pokušaću da ostavim cigare. Mrzi me da dolazim u sukob sa drugim ljudima! - kaže naš veliki glumac.

Kazne
Pušač koga zateknu sa cigaretom na mestu gde je to zabranjeno biće kažnjen sa 5.000 dinara, odgovorno lice od 30.000 do 50.000 dinara, preduzetnik od 300.000 do 500.000, a preduzeće od 500.000 do 1.000.000 dinara.

Gaga: Biće mnogo nervoznih
Poznati glumac Dragan Nikolić smatra da je Zakon protiv pušenja dobar što se zdravlja tiče, ali veruje da će prouzrokovati i mnogo nervoze kod ljudi.
- Mislim da će sve moje kolege pokušati da puše i pored zabrane, dok ne osete udarac po svom džepu. Ja sam se oslobodio ove pošasti, jer devet godina ne pušim, tako da to mene ne pogađa - kaže Nikolić.

Dozvoljeno
- kod kuće
- u parkovima
- na ulicama
- na otvorenim stajalištima
- u nekim kafićima

Zabranjeno
- u školama
- u pozorištima
- u bioskopima
- u javnim ustanovama
- sportskim objektima
- medijima

(Izvor: Alo)

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар