Tri godine posle svetske premijere u sredu veče je, u do poslednjeg sedišta ispunjenoj dvorani Centra "Sava", prvi put u Beogradu izvedena pank opera "Dom za vešanjeEmira Kusturice. Zbog ove opere (ili bolje rečeno mjuzikla) koji svetski mediji nazivaju "čudesnom i opijajućom mešavinom simfonijskog roka, bulevarskog teatra, montipajtonovskog cirkusa i pank opere“, Francuzi su danima stajali u redovima ispred pariske opere "Bastilja". U nesvakidašnjem muzičko-scenskom spektaklu, baziranom na priči Gordana Mihića i Kustinom filmu "Dom za vešanje“, na sceni se pojavljuje čak 120 aktera, dok je ispod bine smešten simfonijski orkestar od 56 članova. Sve pohvale idu Stevanu Anđelkoviću, mladoj zvezdi "Granda“, koji je maestralno odigrao lik glavnog junaka Perhana.
Mada nije glumac, već pevač, Stevan je u sredu veče briljirao, zasenivši na mahove koleginicu Milicu Todorović, koja je glumila Azru. Publika je gromoglasnim aplauzima nagradila i doktora Neleta Karajlića, pevača "No smoking orkestra“, koji u mjuziklu igra lik poganog Ahmeda Đide, ali i jedinu profesionalnu glumicu među njima Goricu Popović, kao Perhanovu babu Hatidžu. Takođe, pohvale idu i ženskoj pevačkoj grupi "Vrelo“, koja je svojim neverovatnim glasovima obojila songove na romskom jeziku. Kusturica je spektakularnu predstavu presecao snimcima iz svojih filmova, ali nije zaboravio ni svog prijatelja Maradonu i jedan od njegovih prodora. A citirao je i kultni film "Taksista“, odnosno brilijantnog Roberta de Nira. Atmosfera na beogradskoj premijeri pank opere slavnog srpskog reditelja bila je pomalo neobična. Mada se tokom predstave ne aplaudira, publika se nije libila da se pljeskom oduševljenja oglasi posle svakog songa. Koloritna scenografija se menjala svakih tri do četiri minuta, a za one koji su hteli da znaju o čemu Perhan, Azra ili Ahmed Đida pevaju, prevod je išao na vrhu impozantne scene.


Inače, autori muzike i tekstova opere su Nele Karajlić, Dejan Sparavalo i Stribor Kusturica. Uz živopisnu i tehnički zahtevnu scenografiju, pažnju su privukle i bele guske koje su prošetale scenom. Na samom kraju, kada su u Kusturičinom stilu glavni likovi poleteli u nebo, uz čuvenu pesmu "Ederlezi“ (Đurđevdan), sala je "eksplodirala“ od pljeska i povika "bravo“! Premijeri su inače prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog života, među kojima i Lepa Brena, Miroslav Mišković, ministar kulture Nebojša Bradić, potpredsednik vlade Jovan Krkobabić, Matija Bećković sa ćerkom Oljom, Dušan Kovačević, Biljana Krstić, Siniša Kovačević, Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković, bas gitarista "Riblje čorbe“ Miša Aleksić, Đule "Van Gog", Radmila Hrustanović, Voja Aralica, Marinko Madžgalj i Dubravka Mijatović, Saša Žika Jakšić sa suprugom Dajanom, Ivana i Goran Karić... Reprize opere "Dom za vešanje“ u četvrtak i petak su rasprodate, a u sredu je prodato više od 2.000 ulaznica za predstavu od 13. novembra. Ako interesovanje bude ovakvo, opera će biti izvedena i dan kasnije. Umetnici i organizatori nisu zaboravili Kraljevčane. Odlučili su da 300.000 dinara pošalju gradu koji je prošle nedelje pretrpeo snažan zemljotres. Mnogi su očekivali da će se posle premijere publici u Centru "Sava" osim aktera, pokloniti i režiser Emir Kusturica. Ali, njega nije bilo. Kusta je te noći bio u gostima kod predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. u ovoj zemlji Kusta je ugovarao koncertne aktivnosti svog benda i prikazivanje opere u toj zemlji. "Žao mi je što se sinoć nisam poklonio publici sa mojom ekipom, ali trenutno sam u Belorusiji gde pregovaram o nastupima benda, a možda i same opere. Biće prilike da ponovo prisustvujem izvođenju 'Doma za vešanje', ali ovaj put je sada bio od primarnog značaja", izjavio je Kusturica za "Alo!“. On je dodao i da je to nezavisna scenska izvedba, za koju je teško utvrditi da li je opera, mjuzikl ili pozorišna predstava i uporedio je sa "Letećim cirkusom Montija Pajtona". "To je opera koju bi Teri Džouns zamislio, ali da ne bude izvedena u Londonu, nego na nekom mestu koje više liči na cirkus. Utoliko je Pariz bio dobar, jer je romantičniji grad", rekao je Kusta.


Slavni reditelj je najavio da će predstava posle Beograda gostovati u Moskvi, a iduće godine i u Montrealu, Njujorku, Torontu... Kusturici se, prema njegovom sopstvenom priznanju, osladilo da se bavi pozorištem. On i lider "No smoking orkestra" Nele Karajlić nameravaju i da u teatru "Feniće" u Veneciji proslave jubilej jednog od najvećih operskih stvaralaca, Đuzepa Verdija. "Ideja je da se povodom dvestagodišnjice rođenja Đuzepa Verdija u teatru 'Feniće' u Veneciji postavi jedna originalna drama koju ćemo napisati Nele i ja. Ona spaja razne likove iz istorije drame i literature u jednom komadu", izjavio je Kusturica. A, na pitanje da li je beogradska publika u Beogradu reagovala kao svojevremeno francuska u "Bastilji", glavni šoumen opere "Dom za vešanje“ dr Nele Karajlić, koga su novinari zatekli kako sa prijateljima i rodbinom proslavlja uspeh u ćevabdžinici "Valter“, odgovorio je: "Bilo je predivno. Iznenađen sam emocijama koje je beogradska publika pokazala posle predstave. Znao sam da moraju da imaju neku reakciju jer je opera toliko jaka i intenzivna, da niko ne može da ostane hladan, ali nisam verovao da će biti tako eksplozivno kao u Centru 'Sava'. Mogu samo, kao onaj najgori političar, da kažem: 'Hvala Beograde'.“ Ispred ulaza u dvoranu Centra "Sava“ nalazi se štand "Novosti“ gde gledaoci opere mogu da kupe autobiografiju Emira Kusturice "Smrt je neprovjerena glasina“, po ceni od 490 dinara. Baš kao i na nedavno završenom Sajmu knjiga, gde je ovo štivo bilo najtraženije i najprodavanije, i u sredu je na štandu bila gužva. Mnogi su hteli da kupe svoj primerak autobiografije, do sada prodate u tiražu od 30.000 primeraka, poput glumačko - emotivnog para Marinka Madžgalja i Dubravke Mijatović. (Vecernje novosti)

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар