Holandska vlada odlučila da zabrani gostima Amsterdama da kupuju marihuanu u kofi-šopovima. Očekuje se da će nova evropska prestonica „trave" postati Prag

Holandska vlada zabraniće turistima koji dolaze u tu zemlju da kupuju marihuanu u popularnim kofi-šopovima u kojima se ona legalno prodaje, saopštio je ministar pravde te zemlje Ivo Opstelten. Vlada očekuje da će zabranom prodaje kanabisa strancima smanjiti stopu kriminala.
Odluku holandskih vlasti da odbace milione evra od „droga-turizma" iskoristiće Češka, a vlasti te zemlje već su usvojile zakon o slobodnom konzumiranju lakih droga u kafićima i klubovima.

Oštro protiv kriminala
Holandski ministar Ivo Opstelten kaže da zabrana strancima da slobodno kupuju marihuanu u kofi-šopovima predstavlja vraćanje prvobitne namene takvih kafića.

- Kofi-šopovi više neće biti turistička atrakcija. Vratićemo te kafiće njihovim korenima, a to je da u njima marihuanu kupuju i puše samo lokalni stanovnici koji to vole. Takođe, nadam se da ćemo tako smanjiti i stopu kriminala koji je povezan s proizvodnjom i trgovinom droge - izjavio je Opstelten. On je dodao da će vlada doneti odluku koja će omogućiti da drogu i dalje kupuju samo osobe koje imaju člansku kartu nekog kofi-šopa.
Takozvani kofi-šopovi u kojima se potpuno legalno prodaje droga u Holandiji su se pojavili sredinom 70-ih godina prošlog veka, što je tu zemlju pretvorilo u pravu turističku destinaciju. Početkom 90-ih bilo ih je oko 1.200, ali zbog strogih zakona oko dobijanja licence za poslovanje njihov broj je pao na oko 700. U Amsterdamu, gradu isprepletanom brojnim kanalima, radi oko 250 kofi-šopova. Svakog vikenda u „grad greha" sliva se reka turista iz okolnih zemalja, ali i iz čitave Evrope, što Amsterdamu donosi ogromnu zaradu.

Česi jedva dočekali odluku
Najavu zabrane prodaje marihuane turistima u Holandiji spremno je dočekala Češka. Vlasti te zemlje su početkom ove godine donele zakon prema kojem je dozvoljeno posedovati četiri „ekstazija", pet LSD tableta, gram kokaina ili 1,5 grama heroina, dok je posedovanje marihuane i hašiša za ličnu upotrebu dozvoljeno odranije. Rezultat takve odluke nadležnih jeste otvaranje sve većeg broja klubova i kafića u glavnom gradu Pragu u kojima je dozvoljeno konzumiranje droge. Vlasnici takvih klubova zadovoljno trljaju ruke jer je promet u njihovim klubovima ove godine duplo veći u odnosu na 2009.

- Prag je na dobrom putu da zameni Amsterdam kao izbor turističke destinacije za ljude koji žele slobodno da uživaju u lakim drogama. Najbrojniji gosti su nam Nemci, Mađari i Poljaci. Zarađujemo odlično i nadamo se da će sledeće godine Prag postati jedan od najposećenijih gradova u Evropi - kaže jedan od vlasnika lokala u prestonici Češke.

Veliki potencijalni gubici
Zabranom prodaje lakih droga strancima Amsterdam rizikuje da doživi sudbinu Rozendala, grada koji se nalazi na nekoliko kilometara od susedne Belgije. Naime, gradić od 10.000 stanovnika je pre nekoliko godina bio centar takozvanog droga-turizma. Svake nedelje u Rozendal je dolazilo čak 12.000 ljudi, a čak 90 odsto njih posećivalo je gradić samo zbog pušenja marihuane u nekom od osam kofi-šopova, koliko ih je postojalo. Ipak, nakon što je 2008. gradsko veće donelo odluku da zatvori svih osam kafića, u Rozendal više niko nije ni dolazio, a gradski budžet postao je prazniji za nedeljni prihod od oko 325.000 evra.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар