Ljubljančanin Aleš Cerin, farmakolog i otac četvoro dece, dokazao je tokom dva poslednja meseca da se može zdravo hraniti, uz trošak od samo jednog evra dnevno.

Želeći da promoviše skroman i jednostavan život, kao i da utiče na povećanje svesti o globalnom siromaštvu, s jedne, i preteranoj potrošnji zemalja Zapada, s druge strane, Cerin je tokom dva meseca uglavnom živeo od voća i povrća iz sopstvene bašte, preneo je Rojters.

On se hranio domaćim jabukama, kao i prazilukom, endivijom, pasuljem, zelenom salatom i paprikama. Od pića je koristio vodu, biljne čajeve, dok je mleko kupovao na obližnjoj farmi. Zeleni čaj je ocenjen kao isuviše skup za redukovani budžet. Nije kupovan ni sir, koji je Cerinu najviše nedostajao.

Cerin je, inače, sam spravljao jogurt, musli i mesio hleb, a kesten skupljan u obližnjoj šumi je imao značajno mesto u ishrani.

Vozeći svakodnevno bicikl i džogirajući tri puta nedeljno, Cerin je sve vreme praktikovao uobičajeni sportski način života. Nakon što je za dva meseca oslabio četiri kilograma, on je izjavio da nema nikakvih zdravstvenih problema, šta više da se nikad u životu nije bolje osećao.

Planira da nastavi s umerenim i zdravim obrocima i ubuduće i nade se da će i neki drugi ljudi prihvatiti njegov način života.

U intervjuu Rojtersu, Cerin je ukazao na podatak da porodice u razvijenim zemljama na hranu troše 400 puta više novca nego one u nerazvijenom svetu. Ukoliko bi ceo svet trebalo da konzumira prehrambenih proizvoda koliko zapadnjaci, Zemlja bi morala da bude šest puta veća da bi se proizvelo dovoljno hrane.

"Globalna kriza pokazuje da svet ne može da nastavi ovako. Imamo problem s terorizmom i zbog toga što nas dobar deo sveta ne voli zbog naše pohlepe", upozorio je Cerin.

Slovenija je prva od bivših komunističkih zemalja postala članica zone evra 2007. godine. Bruto domaći proizvod te zemlje po stanovniku dostiže 86 odsto proseka u EU, a prosečna bruto plata je oko 1.500 evra mesečno. (rtv.rs)

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар