andjelina-dzoli-sarajevo

Kako bi dobila dozvolu za snimanje svog rediteljskog prvenca na teritoriji Bosne i Hercegovine, Anđelina Džoli rešila da obelodani deo scenarija svog filma

Pošto je ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine poništilo odobrenje za snimanje filma holivudske glumice Untitled Love Story na području Bosne i Hercegovine, Udruženje za razvoj filmske umetnosti Scout film iz Sarajeva dostavilo je Ministarstvu svu dokumentaciju i scenario filma o kome se ovih dana najviše polemiše u javnosti.

Snimanje je zabranjeno kada su u medije dospele informacije po kojima u Anđelininom filmu srpski vojnik siluje muslimanku, a ona se posle toga se zaljubljuje u njega. Kako navodi portal vecernji.hr, radnja filma inspirisana je istinitom pričom o dvoje Sarajlija, Admiri i Bošku, koji su rođeni 1968. godine. Spremali su venčanje kad je počeo rat. Sarajevo je ostalo u obruču. Sanjali su slobodu i odlučili su da odu iz pakla Sarajeva. Uz pomoć prijatelja dogovorili su izlazak iz grada. Bio je 18. maj 1993. kad su oko 17 sati došli do mosta Vrbanja i potrčali držeći se za ruke. Snajperski metak pogodio je Boška. Pao je mrtav. Drugi metak pogodio je Admiru. Ranjena je dopuzala do Boška, zagrlila ga i umrla. Njihova tela ležala su na mostu sedam dana. Ubica nije otkriven. Kada je čula priču, Anđelina se rasplakala i odlučila da će njena priča treba da ima srećan završetak.

Ljubavna priča u scenariju Anđeline Džoli počinje 1992. godine u gradiću u istočnom delu Bosne i Hercegovine. Lejla i Danijel, zaljubljeni par, razdvojeni su početkom ratnih događanja. Danijelov otac je oficir JNA i postavlja sina na mesto upravnika zatočeničkog logora, gde se on, igrom sudbine, ponovno susreće sa zatočenom Lejlom. Danijel se nalazi u nezavidnoj situaciji i pokušava da pronađe najbolje rešenje koje bi bilo prihvatljivo za sve.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар