Poznati minhenski festival piva „Oktobarfest“ počeo je juče tačno u podne, kada je gradonačelnik Minhena Kristijan Ude proglasio festival otvorenim probijanjem prvog bureta sa pivom u Šotenhamelovoj šatri, sledeći tradiciju koja datira još iz 1810. godine.

Sve je počelo u 10.45 u centru Minhena, odakle je pošlapovorka od oko 1.000 ljudi, na čijem je čelu „minhenskodete“ na konju, a odmah za njim gradonačelnik i drugi gradski funkcioneri, gostioničari „Oktobarfesta“, svi na kočijama sa konjskim zapregama i u tradicionalnoj bavarskojnošnji, preneo je Radio „Dojče vele“.

Posle šetnje ulicama Minhena, defile se završio naTerezinoj livadi, od milošte zvanoj i Terezino poljanče ili samo poljanče, koje je „poprište“ „Oktobarfesta“.Reč je o livadi od 42 hektara koja se nalazi na vrlopovoljnoj lokaciji u blizini gradskog centra. Tu su za vreme „Oktobarfesta“ postavljene šatre poznatih gostioničara, u kojima se pije i slavi, a samo slavlje otvara gradonačelnik, u podne, probijanjem prvog bureta sa pivom u Šotenhamelovoj šatri.

Pošto je povod za održavanje prvog „Oktobarfesta“ 1810. bilo venčanje princeze Tereze i princa Ludviga, ni ovogodišnje slavlje ne može da se održi bez njih. Za tu priliku odabrano je dvoje mladih koji će glumiti saksonsku princezu i bavarskog princa, naravno, u odeći ukakvoj se taj par i venčao pre 200 godina.
Tom prilikom su u njihovu čast održane i konjske trke, pa je tako i na ovogodišnjem „Oktobarfestu“ - trke se održavaju svakog dana u 13 i 18 sati. Na jubilarnu 200. godišnjicu u Minhen su došli milioni turista iz svih krajeva sveta. U sledećih 17 dana, koliko traje festival, biće tu puno nazdravljanja uz pivo i zabave, prenosi Alo.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар