Košarkaši Srbije su posle sjajne borbe i dramatične završnice izgubili od Turske u polufinalnom meču Svetskog prvenstva - 83:82 (17:20, 18:22, 25:21, 23:19). Fantastični izabranici Dude Ivkovića boriće se za bronzu protiv Litvanije, dok će u finalu snage odmeriti SAD i domaćin Turska.

Izabranike Dude Ivkovića je u krcatoj dvorani Sinan Erdem dočekala očekivana atmosfera, zagrejanih 16.000 grla domaćih navijača i ekipa Turske koja igra u fantastičnoj formi.

Međutim, igrači Srbije su na parket izašli u svom stilu, smireni, fokusirani i spremni za veliku borbu. Igrali su svoju igru, bez respekta, o strahu od atmosfere nije bilo ni govora, a u takvoj situaciji domaćinu nije dozvoljeno da se razmaše.

Košarkaši Srbije su uprkos svim očekivanjima (po ko zna koji put) bili ti koji su diktirali tempo. Najjače oružje Turske, prepoznatljiv zalet koji domaćin hvata u prvom poluvremenu, nije imalo prostora da proradi, a njihov zadatak skoro svih 40 minuta je bio da se juri rezultat.

Domaćin nošen frenetičnim navijanjem nije dozvoljavao da bude slomljen, a onda je u dramatičnom finišu uspeo nekako da dođe do preokreta i označi početak novog trilera u trajanju od 180 sekundi.

Tamo se svašta izdešavalo, naši su napravili nekoliko grešaka, i sudije su imale šta da kažu, ali je poslednju reč imao heroj svoje ekipe Tunčeri, koji je u poslednjem napadu svoje ekipe položio za konačnih 83:82, pola sekunde pre kraja. Slično kao Rašić protiv Hrvatske.

Ovog puta nije bilo vremena za novo čudo sjajnih momaka.

Turska je očekivano čvrsto započela meč, veoma agresivnom odbranom kakva je na igračima Srbije igrana bez previše kazni na nekoliko prethodnih mečeva. "Orlovi" nisu odgovorili na isti način pod svojim košem i domaćinu su dozvolili nekoliko lakih poena na startu, ali su zato itekako imali odgovor na drugoj strani terena.

Zonu su razbijali trojkama Tepić i Veličković, a Krstić i Bjelica su bili sigurni pod košem za prvo osetnije vođstvo - 10:6. Turci su odgovorili u režiji Turkoglua, koji je sjajnim prodorom i trojkom doneo izjednačenje - 15:15.

Ipak, Teodosić nije dozvolio domaćinu da na karakterističan način uhvati zalet i uz pomoć publike pređe u vođstvo. Pogodio je trojku, zatim presekao kontru i pogodio dva penala - 20:17.

U drugoj četvrtini se igra na neko vreme preselila u reket. Tamo su više sreće imali igrači Turske koji su prišli na 26:25 posle dva napada u kojima su imali koš i faul. Ipak, ono na čemu su insistirali Guler i Gonlum, na drugoj strani su bolje izvodili Perović i sjajni Savanović.

On je uz dve Teodosićeve asistencije i jedno lepo "jedan na jedan" rešenje vezao sedam poena i odveo Srbiju na 33:25. Arslan je samo na kratko uhvatio priključak trojkom, ali je Kešelj pokazao da Srbija ne poznaje pritisak. Utišao je publiku trojkom u poslednjoj sekundi napada - 38:31.

Ekipa Srbije je ostala smirena, čak i uz par "mangupskih" poteza, i zadržala je prednost do kraja poluvremena - 42:35.

Kao i protiv Španije, Srbija je lošije započela treću deonicu, što su Turci iskoristili da izjednače na 46:46.

Međutim, slabija igra i malo nervoze u napadu Srbije su vrlo brzo zaboravljeni. Teodosić je pogodio trojku, a zatim proigrao Rašića i sa distance nemilosrdnog Kešelja. Dovoljno da za minut bude izrešetan koš domaćih, koji su posle mini serije od 8:0 ponovo morali da jure rezultat.

Za novo hvatanje priključka imali su pomoć u malo domaćinskog suđenja i dve vezane gluposti u napadu Srbije. Ipak, i za to je postojao spreman odgovor. Ime mu je Kešelj - nova trojka za 61:55.

Teodosić je sve češće spuštao loptu do Krstića, pa su u poslednjoj četvrtini brzo počeli da se smenjuju šutevi sa linije slobodnih bacanja. Stvari je ponovo razmrdao Kešelj. Neverovatni momak je odbio novi napad Turske novom trojkom šest minuta pre kraja - 69:64. Nadovezao se Teodosić, odgovorio je Tunčeri, ali Savanović nije dozvolio da Turci imaju poslednju reč u seriji trojki - 75:69.

Ipak, posle koša, namerne dosuđene Markoviću i nove trojke Tunčerija Turska je stigla do prednosti - 76:75. Domaćin je obezbedio i "plus tri", a posle komične situacije u kojoj su zbog navodne povrede Ašika menjali izvođača slobodnih bacanja u poslednji minut je ušao sa košem prednosti - 79:77.

Krstić je iskoristio jedan penal, Teodosić je zatim pokušao da pogodi novu "marsovsku" trojku, ali je loptu ispod koša uspeo da uhvati sjajni Kešelj. Njegova ruka je bila mirna - 80:79 za Srbiju!

Erdenovo kucanje uz faul nije donelo tri poena, a nije ni polaganje Veličkovića posle sjajne akcije u tri poteza i tada već preterano domaćinskog ponašanja sudija, koji nisu želele da pošalju Veličkovića i na liniju penala - 82:81.

Turska je imala četiri i po sekunde za poslednji napad, a Tunčeri je nekako uspeo da se izmigolji, pobegne čuvaru i pola sekunde pre kraja položi loptu u koš - 83:82.

Poslednji pokušaj Srbije nije uspeo, odličan pas pod koš za Veličkovića je izblokirao Erden, uz novi kontakt, ali se to ipak ne sudi. Rezultat je ostao nepromenjen, a dvorana je proključala.

Posle žestokih 40 minuta našim sjajnim momcima sledi nepunih 20 sati pauze i meč protiv Litvanije za bronzu.

Turska - Srbija 83:82 (17:20, 18:22, 25:21, 23:19)
Istanbul - Dvorana: Sinan Erdem. Gledalaca: 16.000. Sudije: Karion (Portoriko), Estevez (Argentina), Sančez (D.  Republika).
Turska: Akjol, Guler 3, Ermiš, Onan 14, Iljasova 6, Erden 9, Tunčeri 12, Savaš, Gonlum 6, Arslan 12, Ašik 5, Turkoglu 16.
Srbija: Teodosić 13 (11 asistencija), Tepić 5, Rašić 2, Paunić, Bjelica 2, Marković 2, Savanović 15, Kešelj 18 (4/7 za tri), Krstić 15, Perović 2, Veličković 8, Mačvan.

Izvor: Blic
Foto: Blic

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар