Balašević: Kada kažem da je moj maternji jezik hrvatski, samo što ga govorim u iskvarenoj varijanti, koja se zove srpski jezik, ne znači da se nekome dodvoravam

Povodom velikog uspeha filma „Kao rani mraz" na trodnevnom festivalu u Opatiji, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić juče je organizovao prijem za Đorđa Balaševića i njegovu suprugu Oliveru. Zahvaljujući Đoletu, koji godinama u anketama osvaja titulu najpopularnijeg Novosađanina, juče se na jednom mestu okupilo gradsko veće gotovo u punom sastavu, što je retkost.
- Za malo ljudi se može kazati da su simbol Novog Sada. Da je više takvih ljudi, mi bismo danas imali još srećniji grad - rekao je Pavličić.

Publici delio zemlju
Trodnevni opatijski spektakl nazvan „Vasa Ladački" bio je početak turneje Đoletovog filma u zemljama eks-Jugoslavije. Đole je na festival doplovio brodom, baš kao pravi „panonski mornar", a njegovu posadu činili su supruga Olivera, tamburaški orkestar „Panonska mornarica" i glumci Rade Šerbedžija, Mira Banjac, Zijah Sokolović...

- Mi smo ime svog grada Novog Sada svuda pronosili. Posebno je to što nismo pomenuti u nekim ružnim rubrikama, nije pominjano da li smo nekog grčkog košarkaša udarili stolicom, da li smo primili ili dali mito, da li smo nekom podmetnuli bombu... Uz Novi Sad proslavili smo i Salajku, deo grada u kojem sam rođen i odrastao i po kojem naša produkcijska kuća nosi naziv - kaže Balašević.
Opatija je, doslovno, tri dana živela u znaku Balaševića.

- U Opatiji je doživljaj bio neponovljiv. Bilo je onako kako sam priželjkivao. Posebno mi je drago što je najveći bioskop u Hrvatskoj bio pun do poslednjeg mesta. Tamo smo odneli deset kubika vojvođanske zemlje, zbog čega smo imali i sitnih problema na granici. Nakon projekcije posetiocima smo u vrećicama delili tu zemlju, pa oni u njoj mogu da sade lavandu ili cveće, šta god požele. Sve u svemu, tamo je vladala posebna emocija. Drago mi je da sam to na neki način izazvao. Nakon toga, stizali su pozivi iz drugih gradova Hrvatske - kaže Đole, a na kritike da se se dodvorava hrvatskoj publici, odgovara:

- To što nekad kažem sedam hiljada, alijas sedam tisuća, ili kada kažem da je moj maternji jezik hrvatski, samo što ga govorim u iskvarenoj varijanti koja se zove srpski jezik, ne znači da se nekome dodvoravam! Kada Džo Koker dođe u Beograd i kaže na srpskom: „Dobro veče", onda nam je puno srce. U Hrvatskoj nema potrebe da se „ucurujem" publici, jer ja tamo jako dobro stojim - samouveren je Balašević.
Putujući bioskop

Nakon što se proslavio kao kantautor i pisac, Balašević je se dokazao i kao režiser filma čije je snimanje, zajedno sa pripremama, trajalo pet godina.

- Nisam ja režirao film, nego sam zajedno sa ekipom učestvovao u stvaranju. Ja sam se za sve pitao jedino kada je reč o muzici, sve ostalo smo radili zajedno. Neki članovi ekipe, kako je snimanje odmicalo, govorili su da se ovaj film sam snima - kaže Đole.

„Kao rani mraz" se i dalje prikazuje širom Vojvodine, i to u okviru „Putujućeg bioskopa Balašević".
- Emitovanje se nastavlja, posebno u onim mestima gde odavno ne radi bioskop. Odlazimo u mala mesta, sa fijakerom i propratnim rekvizitima koji će oživeti sećanje na neka zaboravljena vremena - kaže Balašević.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

3 коментара

  1. Анониман // 08 септембар, 2010  

    Panonski gov..r! Jadnik od čoveka.

  2. Анониман // 08 септембар, 2010  

    Slazem se. Muzika pa i knjizevnost najednu ali odnos ka sopstvenoj zemlji na drugu stranu. Treba covek da zali Milosevica, on ga je proslavio tj.kukanje na njega. Tad je bio svetla tacka, sad je.. ofucani pevac koji nikako da izmisli imaginarnog neprijatelja

  3. Анониман // 08 септембар, 2010  

    Volela sam Balaseviceve pesme i viceve, redovno odlazila na koncerte, preslusavala ih toliko puta da sam znala ko se kada u publici nakasljao i nasmejao...Sada prebacim kanal kada ga ugledam i ne citam tekstove koji su pateticni samohvalospevi...Kad vec nece drugi, onda ce on sam...Kad vec nece ovde, onda ce neko tamo- i to za sicu...Uzgred, nisi ti Dzo Koker, vec neko ko je stalno pljuvao druge, a doziveo da ga zapljune ``njegova Oljica``...Da, Olja je najbolja, za malo da zaboravim!

Постави коментар