Popularni pevač Ljubiša Stojanović Luis koji će nastupiti na ovogodišnjem „Beer festu“ koji se održava od 18. do 22. avgusta na Ušću, kaže da se odlično oseća u društvu rokera i navodi da mu nimalo ne smeta činjenica što je početak njegovog koncerta zakazan za 2.45 časova ujutru.

Takođe, Luisa u narednom periodu čekaju brojne obaveze u inostranstvu budući da je sa holandskom izdavačkom kućom potpisao šestogodišnji ugovor po kojem je obavezan da snimi četiri albuma za strano tržište. Iako bi se drugi verovatno na sva zvona hvalili činjenicom da u džepu imaju ugovor sa stranim izdavačem, Luis skromno kaže da se sve desilo spontano, da nikoga nije jurio, kao i da mu je čudna tolika pažnja koju su mediji posvetili čitavoj priči.
“Pre nekoliko meseci sam sa izdavačkom kućom ‘Snail Records’ iz Holandije potpisao šestogodišnji ugovor po kojem sam dužan da za njih snimim najmanje četiri albuma. Sve troškove produkcije i promocije snose Holanđani, a jedan od uslova je da ploče snimim sa mojim orkestrom. Ne znam zašto vi, novinari, toliko insistirate na tome da je ovaj moj ugovor neka bogzna koliko velika stvar. Meni je to normalno, pa nisam izmislio toplu vodu. Ma, ja ni svoj prvi album nisam želeo da snimim, ali stvari su ipak išle drugim tokom. Pevam od 11. godine i meni je bilo dobro i ranije. Ništa nisam tražio ni od koga”, kaže Luis za „Blic“ i objašnjava kako je došlo do saradnje sa holandskom izdavačkom kućom.

“Oni su preko posrednika stupili u kontakt sa mnom, razmenili smo mejlove i tako je priča počela. Prvi od ova četiri albuma će biti objavljen krajem septembra i na njemu će se naći najverovatnije 15 pesama koje sam otpevao na srpskom, vlaškom, romskom... To su uglavnom moje poznate numere, ali u novim aranžmanima. Akcenat je stavljen na akustičnu gitaru, udaraljke i duvačke instrumente, sa minimumom ‘sintetike’. Ništa posebno, ali opet fenomenalno. Ljudi iz kuće ‘Snail Records’ su oduševljeni materijalom koji će biti predstavljen i na velikom sajmu etno-izvođača i producenata koji se početkom oktobra održava u Kopenhagenu. Od tog trenutka počinje i kampanja za ugovaranje svetske turneje koja bi trebalo da počne krajem proleća sledeće godine. Na moje nastupe u Evropi i sada uglavnom dolaze stranci, a više puta sam doživeo prijatno iznenađenje kao nedavno na svirci u Holandiji kada sam primetio predivnu crnkinju koja je znala reči svih pesama, iako ne zna ni reč srpskog jezika”, kaže popularni pevač koga mnogi smatraju pionirom etno-džeza u nekadašnjoj Jugoslaviji i dodaje da će ploča ići i na tender za velike „vorld mjuzik“ festivale. U subotu, 21. avgusta, Luis će sa svojim desetočlanim orkestrom nastupiti na „Beer festu“. On napominje da uživa u društvu rokera i tvrdi da mu ne smeta kasni termin koji su mu odredili organizatori, jer smatra da dobrom muzičaru nije bitno kada njegov koncert počinje.

“Obožavam ‘Riblju čorbu’ i bend ‘Van Gog’, a oduševljen sam grupom ‘Negativ’, jer sigurno ćete se složiti, Ivana ima neverovatan glas. Takođe, sviđaju mi se i Maja Marković, Jelena Tomašević, Aleksandra Radović... Žao mi je što na našim radio stanicama ima veoma malo domaće muzike. Na primer, u Nemačkoj je svaka stanica obavezna da 60 odsto programa posveti muzici domaćih izvođača”, zaključuje Luis, koji sa ponosom kaže da su i njegovi naslednici ušli u muzičke vode. „Marko ima dva benda, Maja takođe ima rok grupu, a sedmogodišnji Andrej je pevao kod Leontine“, kaže Luis koji se nada da će u narednih godinu-dve i po sedmi put postati tata.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар