Derbi meč na Akropolis kupu između Grčke i Srbije prekinut je
pri vođstvu domaćih od 74:73 zbog opšte tuče na terenu.

Tri minuta pre kraja incident je otpočeo krajnje bezazleno, pokušajem Focisa da postigne trojku, a Teodosić ga je u tom trenutku faulirao, ovlaš ga dodirunvši po ruci tokom skoka.

Iako je plejmejker naše nacionalne selekcije pokušao da pojasni rivalu da namere za prekršaj nije bilo, Focis se uneo u lice srpskom reprezentativcu, odgurnuo mu ruke i tada je sve počelo da pršti od nestvarnih scena.


Umešali su se ostali grčki reprezentativci, čak i gorostasni Skorcinitis koji je hteo da se razračuna sa svojim suparnicima. Iako je Teodosić, koji mu je do ovog leta bio saigrač, probao da smiri strasti, Skorcinitis je razgrtao sve pred sobom, a onda je Teodosića, koji je u međuvremenu pao, propisno izudarao pesnicama dok je ovaj bio na parketu, tik uz reklame. Pritrčao je tada i kapiten Krstić, udario nekoliko puta sa leđa grčkog centra u glavu, a kada je ovaj probao da mu uzvrati - ostatak obe ekipe probao je da ih razdvoji.



Ni kriv ni dužan tada je stradao Burusis, koji nije ni igrao na ovoj utakmici, ali je Krstićev pokušaj da stolicom udari Skorcanitisa završio tako što je Burusisu okrvavljena glava jer je Rašić, koji je takođe bio van takmičarske ekipe za ovaj meč, u poslednjem trenutku hteo da spreči kapitena da napravi još veći problem. Stolica je završila na glavi Burusisa, koji je okrvavljen izašao sa parketa kao i obe ekipe.

O košarci, pre incidenata
Činilo se na samom početku da će Grci možda ponovo doći do nove ubedljive pobede, koju su najavili deklasiravši Kanađane sa pomalo neverovatnih 123:49 a potom i Slovence sa 86:71. Kada je semafor posle samo tri minuta pokazivao 13:5 u njihovu korist ta mogućnost je delovala prilično ubedljivo, ali su na bravure Skorinitisa i Zisisa ubrzo počeli da stižu odgovori. Nakon vođstva domaćina od 17:8 razigrali su se kapiten Krstić i Tepić, pa se prednost Helena ne samo smanjivala iz minuta u minut, već je i prevaziđena na samom početku druge deonice.

Na novi nalet izabranika Jonasa Kazlauskasa odgovor je stigao u vidu jače odbrane i dobrih poteza Savanovića, pa je serijom 9:2 uzvraćeno na vođstvo Grka od 37:31. U istom ritmu su izabranici selektora Ivkovića priveli kraju prvo poluvreme, ali i započeli naredno, stigavši do prednosti od 46:41.

Zonska odbrana grčke reprezentacije tada je počela da zadaje glavobolje evropskom vice-šampionu, a na to se nadovezala i tehnička greška dosuđena Pauniću, koji se bunio što očigledan faul kada ga je “bejbi Šek” sprečio da zakuca sudije nisu procenile kao prekršaj. Ipak, da se Grci ne vrate u ritam kojim su harali tokom priprema za Mundobasket pobrinuo se Teodosić, što prodorima, što preciznim šutevima sa distance.

Meč je tako, u prilično jakom ritmu, ušao u neizvesnu završnicu kada su Grci serijom 11:2 poveli sa 66:65. Dve tehničke greške za selektora Ivkovića, koji je bio vidno nezadovoljan suđenjem, bile su samo najava za ono što je usledilo u 37. minutu nakon čega je utakmica prekinuta.

Akopolis kup, 3. kolo
Grčka - Srbija 74:73, prekid u 37. minutu (24:23, 17:19, 13:16, 20:15)
Grčka: Papas, Kajmakoglu, Zisis 10, Spanulis 17, Kalates 5, Focis 7, Printezis 2, Perperoglu, Carcaris 5, Dijamantidis 6, Vujukas 4, Skorcanitis 18
Srbija: Kešelj 8, Tepić 9, Teodosić 17, Paunić 4, Bjelica, Marković, Savanović 8, Raduljica 2, Krstić 16, Perović 2, Veličković 4, Rašić 3

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар