Jubilarni 50. sabora trubača otvoren je juče u Guči uz pucnjavu prangija i himnu „Sa Ovčara i Kablara“, a prvi dan obeležili su Srbin Milutin Davinić (55) i Nemica Irena Belnardo (63), koji su „sudbonosno da“ rekli upravo juče na Dragačevskom saboru!

Svako ko je bar jednom došao na najveći festival trube sigurno ih poznaje jer Milutin i Irena već sedam godina na rolerima i u srpskoj narodnoj nošnji jezde ulicama. Ceremonija venčanja obavljena je u četvrtak u najužem krugu porodice i prijatelja, ali se ovaj, javni deo, dogodio juče.

- Ovo je najlepši dan u mom životu. U blizini Guče sam rođen, a ovde mi žive zet i ćerka. Naša ljubav traje već 11 godina. Truba nas je spojila i red je da se ovde uzmemo - oduševljeno priča Milutin, žitelj sela Trnava kod Čačka.

Njihova ljubav započela je 1999. godine, kada je Milutin otišao u Berlin i tamo upoznao Irenu. Ljubav je, kaže on, bila momentalna. Od tog trenutka, oni su nerazdvojni. Tokom narednih godina, oni su bukvalno otvarali sabor u Guči, a pojava vremešnog para u narodnoj nošnji na rolerima učinio je da postanu i svojevrsne maskote.

- Irena je zavolela Guču od prvog trena kada sam je doveo ovde - priznaje Milutin.
Nesvakidašnja mlada, presrećna zbog venčanja, opčinila je prisutne.
- Presrećna sam - prozborila je Irena drhtavim glasom na lošem srpskom.
Zarad ljubavi i srećnog braka, Irena je promenila veroispovest. Naime, rođena Berlinka je prošle godine, u crkvi u selu Trnava kod Čačka, prešla iz protestantizma u pravoslavlje, veroispovest novopečenog supruga Milutina. Prema njenim rečima, nije to bila toliko velika stvar koliko je velika njihova ljubav.

Mrka: Guči dodeliti orden Republike Srbije
Deo tradicije najvećeg trubačkog festivala na svetu postao je i Milutin Mrkonjić, koji već godinama otvara festival.
- Ja volim trubu i to je moj instrument. Ja s njom već četrdeset godina obilazim gradilišta - rekao je popularni Mrka i osvrnuo se, na šta su zajedljivi prokomentarisali da „proverava da li je tu Čume“. Mrkonjić je obećao da će se potruditi da do kraja sabora dovede i Tadića.
- Lično ću mu predložiti da varošicu Guču odlikuje ordenom Republike Srbije - rekao je Mrkonjić

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар