Džim Džarmuš (57), čuveni američki nezavisni reditelj, najavio je snimanje opere o Nikoli Tesli, jednom od najvećih svetskih naučnika, koji je izumeo naizmeničnu struju!

 Džarmuš koji je slavu stekao filmovima „Noć na zemlji“, „Kafa i cigarete“, „Slomljeno cveće“, izjavio je da opera o Nikoli Tesli neće biti baš tradicionalna opera. Džarmuš će projekat raditi da sa kompozitorom Filom Klajnom:
„Zajedno s kompozitorom Filom Klajnom pišem operu o pronalazaču Nikoli Tesli, ali to neće biti klasična opera, već nešto malo drugačije“, ostao je zagonetan Džarmuš.

U januaru prošle godine, Džarmuš je bio počasni gost „Kustendorf festivala“ na Mokroj gori, koji organizuje Emir Kusturica. Dvojica reditelja su stari prijatelji. U jednom od intervjua za srpske medije, Džarmuš je istakao da mu je u svakom projektu koji radi najvažnija priča, koja je osnova umetničkog dela još od antičkog teatra, preko klasičnih romana, sve do savremenih medija, ali da voli da radi spontano, bez čvrstog storiborda.
On je američkim medijima najavio i da radi na dokumentarcu o bendu „Studžiz“:
„Reč je o projektu koji će trajati godinama. Nema potrebe za žurbom“, rekao je Džarmuš i otkrio da ga je upravo Igi Pop zamolio da napravi dokumentarac.

Tesla u popularnoj kulturi
Lik Nikole Tesle se već godinama pojavljuje u popularnoj kulturi, filmovima, knjigama, muzici, pozorištu, automobilskoj industriji... Tesla je bio na naslovnoj stranici čuvenog „Tajma“ 20. jula 1931. „Tesla motors“ je kompanija koja proizvodi sportske električne automobile. Pozorišta iz Kanade i Ostina (SAD) već godinama izvode predstave o Nikoli Tesli. Teslin lik se pojavljuje i u popularnoj kompjuterskoj igrici „Crveno usijanje“, a pevač Dejvid Boui glumi Teslu u filmu „Prestiž“. Postoji i bend koji se zove „Tesla“. Kod nas je 1977. snimljena serija „Nikola Tesla“, glavnu ulogu je igrao Rade Šerbedžija. U filmu „Tajna Nikole Tesle“ iz 1980. reditelja Krste Papića glumi i Orson Vels. Tesla je i omiljeni lik među bankarima...

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар