Fenomenom Guče bavila se i američka TV stanica CNN koja u svojoj reportaži sa 50. sabora trubača navodi da ova manifestacija nije za ljude sa slabim srcem, kao i da je Sabor postao sinonim za najluđu uličnu zabavu na Balkanu.

Reporter CNN-a je bio fasciniran atmosferom u Guči i navodi da zabava traje 24 sata dnevno, kao i da je oko 800.000 ljudi uživalo u desetodnevnom bučnom haosu. Naravno, neizostavno je i pominjanje prasića i jagnjadi koji se vrte na ražnju dok se orkestri besomučno nadsviravaju, a pijani gosti muzičarima lepe novčanice na čelo. Novinar američke televizije podseća i na istorijat Sabora i objašnjava da ljubav Srba prema trubi datira još iz 19. veka kada je Srbija bila pod vlašću Turaka. Takođe, pominje se i da se u Guči, često i na istoj tezgi, mogu kupiti majice Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Josipa Broza Tita.

Po prvi put ove godine je održano takmičenje za najbolji trubački orkestar na svetu, ali posle pobede Ekrema Mamutovića bilo je jasno da Srbi još nisu spremni da se odreknu titule virtuoza trube, zaključuje CNN. Navodi se i izjava organizatora Sabora koji kažu da je odluku o pobedniku jednoglasno doneo internacionalni žiri, što samo pokazuje da najbolji trubači i dalje dolaze iz Srbije.

Ceo članak o Guči možete pročitati i na sajtu CNNa.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар