Primer trojice mladih zaljubljenika u film iz Prokuplja, koji su na festivalu u SAD osvojili prvu nagradu za kratki film, dokaz je da treba slediti svoj san i da se hobi ne može pretvoriti u uspeh. "Nigde nikog" prvi je film koj isu snimili, a u planu su brojni projekti koji će se, prema njihovim rečima, prikazivati na inostranim festivalima.

Trojac iz Prokuplja, u sastavu Đikica Jovanović, režiser, Vlada Milutinović, producent, i Vuk Subotić, glumac, uspeo je da sa svojim prvim filmom osvoji i žiri i publiku u gradu Hinsdejlu, u državi Ilinois. "Nigde nikog" je osvojio grand pri, a oni satisfakciju da nastave da se bave ovim poslom.

"Glavna ideja i poruka filma "Nigde nikog" je borba protiv pušenja - kaže za "24sata" Jovanović, koji je nekoliko godina radio na lokalnoj televiziji iz Prokuplja, a danas sse bavi trgovinom.

U filmu postoji samo jedan lik. Glumi ga Vuk Subotić, koji u Beogradu studira turizam. Njemu je ovo prva uloga na filmu, ali se ranije oprobao i na pozorišnim daskama u Prokuplju kao glumac pozorišne sekcije tamošnje gimnazije.

"Mladić uživa šetajući prostranstvom. U jednom trenutku rešava da zapali cigaretu, ali ostalo mu je samo jedno palidrvce. Ono se gasi, a mladić kreće u potragu za vatrom i tada uviđa da nema nigde nikog" - opisuje radnju filma Jovanović.


On navodi da je film pre učešća u SAD prikazan na Mikro festivalu u Beogradu i na festivalu RAF u Zagrebu.
"Potom je usledio Festival u Hinsdejlu. To je drugi festival kratkog filma po redu u ovom gradu, a film "Nigde nikog" je dobio prvu nagradu. Na filmski festival smo naišli preko interneta, a film smo poslali poštom. Nagrada nam puno znači za dalji rad, jer dobiti priznanje u Americi nije mala stvar. Ona otvara mnogo puteve za ovaj film na drugim festivalima, a i nama otvara puteve za buduće projekte" - kaže on.

Jovanović kaže da film trenutno učestvuje na onlajn festivalu "Your indie film" i da se nalazi u 10 najbolje ocenjenih, kao i da će početkom septembra učestvovati na Festivalu "Ipokratis" u Grčkoj.

SNIMANJE NOVOG DOKUMENTARCA PRI KRAJU

Žikica Jovanović kaže da trenutno snimaju dokumentarni film o legendi prokupačkog i jugoslovenskog boksa, Bratislavu Ristiću Ćuretu, čoveku koji je bio svetski i evropski vicešampion, prvak Balkana i Mediterana, trostruki osvajač "Zlatne rukavice" i "Beogradskog pobednika". "Ovo snimanje traje dugo, a očekujemo završetak u toku leta", kaže Jovanović. Prema njegovim rečima, u planu je i jedna specifična forma - jednominutni film - koji će snimati po završetku dokumentarca. "Ono što je bitno jeste da filmovi neće biti jedan drugom konkurencija na festivalima, jer su različite kategorije", navodi Jovanović, a prenosi 24sata.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар